Lustrumlezing UMC Utrecht maandag 22 juni: De ‘framing’ van infectieziekten in de 19e en 20e eeuw

Array

De hoge sterftecijfers in Europa in de negentiende en eerste helft van de twintigste eeuw waren voor het grootste deel toe te schrijven aan endemisch en epidemisch voorkomende infectieziekten. De bestrijding van die ziekten stond hoog op de agenda van de medisch wetenschap die juist in de 19e eeuw fundamenteel van karakter veranderde en van de geneeskundigen die tegelijkertijd een sociaal en politiek moderniseringsproces doormaakten.

Lezingenserie ‘doeners, dromers en dwarsdenkers’
Het UMC Utrecht bestaat dit jaar 15 jaar. Om dat te vieren blikken we in zes lezingen terug op de geschiedenis van de gezondheidszorg en kijken we ook naar de toekomst. We nemen het hele ziekenhuis onder de loep, van medische architectuur tot technologie en van psychiatrie tot militaire geneeskunde. U bent van harte welkom!

[box type=info] Aanmelden [/box]
Programma
22 juni 20.00 tot 21.00 uur: de ‘framing’ van infectieziekten in de 19e en 20e eeuw

HouwaartDoor prof.dr. Eddy Houwaart, hoogleraar geschiedenis van de geneeskunde, Universiteit Maastricht

In de 19e en begin 20ste eeuw eisten infectieziekten zoals cholera, tyfus en tuberculose grote aantallen slachtoffers. De bestrijding van deze ziekten stond dan ook hoog op de agenda van de medische wetenschap. Juist in die tijd veranderde de medische wetenschap enorm en ondergingen geneeskundigen een enorme sociale en politieke modernisering. Terwijl de infectieziekten steeds beter begrepen en voorkomen werden, werden ze onderwerp van een wetenschappelijk-politiek proces van framing.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen