Fase 3-studie van aprepitant voor emesis in oxaliplatin-behandeld colorectaalcarcinoom (0)

Dr. Junichi Nishimura (Universiteit van Osaka) presenteerde afgelopen week op het ESMO World Congress voor Gastrointestinal Cancer in Barcelona de uitkomsten van de SENRI-studie. SENRI was een studie die dewerkzaamheid van de NK1-antagonist aprepitant voor de preventie van misselijkheid en braken geïnduceerd door oxaliplatin-gebaseerde chemotherapie voor colorectaalcarcinoom onderzocht. 413 proefpersonen van 25 centra in Japan werden onderzocht. De deelnemers werden gerandomiseerd naar een controlegroep (5-HT3 receptorantagonist plus dexamethason) of een aprepitantgroep (5-HT3 receptorantagonist plus dexamethason plus aprepitant of fosaprepitant) in de eerste cyclus. Alle patiënten kregen aprepitant of fosaprepitant in de tweede cyclus.

kankercel001kankercel001Het primaire eindpunt van de studie was het percentage patiënten zonder emesis. Dit percentage was 95,7% overall en 95,7% in de late fase in de aprepitantgroep versus 83,6% overall en 84,7% in de late fase in de controlegroep. Er waren tussen de groepen geen significante verschillen in het optreden van bijwerkingen. In de controlegroep had 64% van de vrouwen en 81% van de mannen een overall complete respons. In de aprepitantgroep werd de overall complete respons gezien in 78% van de vrouwen en 90% van de mannen.

De onderzoekers concluderen dat in patiënten die oxaliplatin kregen voor colorectaalcarcinoom aprepitant-therapie de anti-emesiscontrole verbeterde. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen meer profijt hebben van aprepitant dan mannen.

ESMO World Congress on Gastrointestinal Cancer 2015, abstr. O-0001

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen