Nieuw medicijn lijkt alzheimer te vertragen

0
555

Voor het eerst lijkt een geneesmiddel het beloop van de ziekte van Alzheimer te beïnvloeden. Reeds bestaande medicijnen behandelen de symptomen, maar doen niets aan de progressie van de ziekte.
Het nieuwe middel remt het geheugenverlies bij patiënten met vroege alzheimer voor een aantal jaar af, zo melden verschillende media waaronder The Guardian.

alzheimerVertraging schade
Het middel geneest niet en patiënten – en hun familieleden – merken er wellicht niet eens zoveel van, omdat zij nog niet in het alom verwoestende stadium van alzheimer zitten. Maar wetenschappers zijn enorm verheugd over het resultaat. Omdat dit voor het eerst is dat een medicijn tegen alzheimer de schade vertraagt die de ziekte aan de hersenen veroorzaakt.

Een doorbraak, aldus Eric Karran, onderzoeksdirecteur van Alzheimer’s Research UK, op de Alzheimer’s Association International Conference in Washington. Hij hoopt dat dit de deur openzet naar andere, remmende geneesmiddelen.

Het geneesmiddel (in ontwikkeling bij fabrikant Eli Lilly) was al eerder getest op een grote groep patiënten met zowel lichte als meer gevorderde alzheimer. Dit onderzoek leek aanvankelijk niets op te leveren.

Minder snel achteruit
Maar toen de onderzoekers de gegevens uitgebreider gingen analyseren, vonden ze wel degelijk een effect. Namelijk dat het middel bij mensen met lichte alzheimer ervoor zorgt dat hun geheugen dertig procent minder snel achteruitgaat.

In een vervolgstudie liet Eli Lilly alle eerdere proefpersonen, waarvan de helft een placebo had geslikt, het geneesmiddel nemen.

De onderzoekers wilden er zo achter komen of het middel alleen symptomen bestrijdt – en dus het humeur en de concentratie van patiënten verbetert – of dat het verlies van neuronen in de hersenen tegengaat.

Als het geneesmiddel alleen symptomen zou bestrijden, zou er na verloop van tijd geen verschil meer moeten bestaan tussen de placebo- en de medicijngroep. De eerdere verschillen bleven echter bestaan, hetgeen er op wijst dat het middel echt afremmend werkt.

Vroege fase
De geneesmiddelfabrikant kijkt nu of het geneesmiddel effectiever is wanneer patiënten het krijgen in een vroege fase van de ziekten. Onderzoekers verwachten dat dit het geval is, omdat het middel volgens het eerdere onderzoek geen effect had bij patiënten met al verder gevorderde dementie.

Volgens de wetenschappers ondersteunen de resultaten ook het idee dat plaques in de hersenen de oorzaak zijn van de mentale achteruitgang. Het geneesmiddel is een antilichaam dat werkt door de bouwstenen van de plaques langzaam te demonteren, waardoor ze langzaam uit elkaar vallen.

Tot nu toe hadden medicijnen die zich richten op de plaques nog weinig effect, waardoor sommige wetenschappers dachten dat andere biologische processen verantwoordelijk waren voor de ziekte van Alzheimer.

Bron: Nefarma