AMC Fellowship voor immunoloog dr. Jeroen den Dunnen

Array

Jaarlijks wordt er bij het AMC de prestigieuze AMC Fellowship toegekend aan een talentvolle toponderzoeker. Dit jaar komt het Fellowship toe aan immunoloog dr. Jeroen den Dunnen. Hij bijt zich de komende 5 jaar vast in onderzoek naar het onderliggend mechanisme achter ontstekingsreacties bij auto-immuunziekten.

Dr. J. den Dunnen

Dr. J. den Dunnen

Het afweersysteem is een cruciaal onderdeel van ons lichaam. Het weert immers ‘indringers van buiten’ zoals bacteriën en virussen. Maar soms keert de afweer zich tegen het eigen lichaam. Het roept dan juist ontstekingsreacties op waar het niet nodig is – denk bijvoorbeeld aan auto-immuunaandoeningen zoals reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten) of aan MS (ontstekingen in de hersenen). Den Dunnen en zijn team vonden uit dat antistoffen een cruciale rol spelen in het op gang brengen van de ontstekingsreacties bij deze auto-immuunziekten. Maar hoe antistoffen ons immuunsysteem aansporen tot het veroorzaken van ontstekingsreacties is nog steeds onbekend.

Precies dat onderliggende mechanisme wil Jeroen den Dunnen met zijn team ontrafelen. Als dat lukt opent dit de weg naar nieuwe behandelingen voor chronische ontstekingsziekten zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, of MS.

De AMC Fellowship bedraagt €700.000,-.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen