AMC Fellowship voor immunoloog dr. Jeroen den Dunnen

0
458
Dr. J. den Dunnen

Jaarlijks wordt er bij het AMC de prestigieuze AMC Fellowship toegekend aan een talentvolle toponderzoeker. Dit jaar komt het Fellowship toe aan immunoloog dr. Jeroen den Dunnen. Hij bijt zich de komende 5 jaar vast in onderzoek naar het onderliggend mechanisme achter ontstekingsreacties bij auto-immuunziekten.

Dr. J. den Dunnen
Dr. J. den Dunnen

Het afweersysteem is een cruciaal onderdeel van ons lichaam. Het weert immers ‘indringers van buiten’ zoals bacteriën en virussen. Maar soms keert de afweer zich tegen het eigen lichaam. Het roept dan juist ontstekingsreacties op waar het niet nodig is – denk bijvoorbeeld aan auto-immuunaandoeningen zoals reumatoïde artritis (ontsteking van de gewrichten) of aan MS (ontstekingen in de hersenen). Den Dunnen en zijn team vonden uit dat antistoffen een cruciale rol spelen in het op gang brengen van de ontstekingsreacties bij deze auto-immuunziekten. Maar hoe antistoffen ons immuunsysteem aansporen tot het veroorzaken van ontstekingsreacties is nog steeds onbekend.

Precies dat onderliggende mechanisme wil Jeroen den Dunnen met zijn team ontrafelen. Als dat lukt opent dit de weg naar nieuwe behandelingen voor chronische ontstekingsziekten zoals bijvoorbeeld reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, of MS.

De AMC Fellowship bedraagt €700.000,-.

Bron: AMC