
Nauwkeurig opereren dankzij een operatierobot: live-uitzending verwijderen prostaat ZGT
ArrayOp dinsdag 22 september nemen we geïnteresseerden vanaf 8.45 uur ongeveer vijf uur lang live mee in de OK in Almelo. Daar voeren de urologen Saskia Stomps en Herman Roelink een zogeheten radicale prostatectomie operatie uit: een operatie waarbij de gehele prostaat met de zaadblaasjes wordt verwijderd. Tijdens deze operatie maken de urologen gebruik van de Da Vinci robot Xi.Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder Nederlandse mannen. In Nederland wordt jaarlijks bij 138 op de 100.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Ongeveer 20% van de patiënten met prostaatkanker ondergaan een radicale prostatectomie. ZGT heeft in 2014, 61 prostatectomieën (waarvan acht met de robot) verricht. Dit jaar zijn er in ZGT al 71 robot geassisteerde prostatectomieën uitgevoerd.
Ervaar hoe operatie met de operatierobot werkt
Herman Roelink: ‘Patiënten kiezen bewust voor een operatie met de robot. Veel patiënten zijn nieuwsgierig hoe een dergelijke operatie in zijn werk gaat. Omdat er altijd veel vragen blijken te zijn, hebben we besloten om een operatie met de robot live uit te zenden. En geïnteresseerden de kans te geven vragen te stellen.’
Robot geassisteerd
Het uitvoeren van ingewikkelde kijkoperaties met gebruik van de operatierobot biedt zowel de patiënt als de medisch specialist voordelen. Urologen Saskia Stomps en Herman Roelink maken dan ook intensief gebruik van de operatierobot. Saskia Stomps: ‘Bij een radicale prostatectomie herstelt een patiënt sneller van een operatie die met de operatierobot is uitgevoerd. Zo is incontinentie na de operatie eerder voorbij. Voor de medische specialist is de robotoperatie minder intensief. De armen van de robot zijn smal en reiken zeer wijd. Daardoor kom je als behandelaar nog beter overal bij. Het scherpere, driedimensionale beeld met een hoge resolutie en de uitvergrote weergave zijn nuttig. Door dit alles is het mogelijk om uiterst nauwkeurig te opereren.’
Uitzending volgen
Op 22 september vanaf ca. 8.45 uur kan iedereen via www.zgt/liveoperatie gedurende ongeveer vijf uur de operatie live volgen. Op deze pagina staat ook het programma en meer informatie. De veiligheid van de patiënt, die anoniem blijft, staat absoluut voorop. Er is een korte vertraging tussen de uitgezonden beelden en de OK. Mocht het nodig zijn, bijvoorbeeld omdat de techniek ons in de steek laat schakelen we tijdelijk over op een wit scherm.
Tussen de operatie door geeft een team van medisch specialisten meer informatie over de operatie en aanverwante onderwerpen. Mocht de website overbelast raken door de vele bezoekers, dan schakelen we binnen tien minuten automatisch over naar het ZGT YouTubekanaal. Via twitter, @ZGT_info, kunnen kijkers vragen stellen. Enkele hiervan worden tijdens de uitzending beantwoord.
Meer lezen over de robot: kijk dan op zgt.nl/operatierobot.