Melk vermindert werking bacterie

Melk vermindert het ziekmakende vermogen van Campylobacter
In gekweekte darmcellen is aangetoond dat het ziekmakende vermogen van de Campylobacter – bacterie sterk wordt geremd door gepasteuriseerde melk en babyvoeding. Nog niet eerder is aangetoond dat gepasteuriseerde melk, melk die kort is verhit, effect heeft op de werking van Campylobacter. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of deze melken daadwerkelijk bescherming kunnen bieden tegen infectie met Campylobacter , en zo ja welke bestanddelen van gepasteuriseerde melk hier een rol in spelen. Dit schrijft dr. Rogier Louwen in het medisch vakblad European Journal of microbiology and immunology.

De groep van dr. Rogier Louwen, onderzoeker aan de afdeling Medische Microbiologie en Infectieziekten van het Erasmus MC, onderzocht in samenwerking met zuivelproducent FrieslandCampina of het pasteurisatieproces van melk van invloed zou kunnen zijn op het ziekmakende vermogen van Campylobacter als deze bacterie met deze gepasteuriseerde melksoorten in aanraking komt. Louwen c.s. ontdekten door darmcellen te kweken in het laboratorium en deze te incuberen met de verschillende bovengenoemde melksoorten met daarin toegevoegd de Campylobacter bacterie dat gepasteuriseerde- en babymelk in staat waren het ziekmakende vermogen van deze bacterie sterk te remmen.

Vervolg onderzoek moet nu uitwijzen wat er in deze melk producten zit, dat deze remming veroorzaakt en of dat deze compounds ook andere bacteriën, zoals bijvoorbeeld Salmonella, Vibrio cholera en E. coli kunnen remmen in hun ziekmakende vermogen.

melk glasGepasteuriseerde melk en babymelk zijn belangrijke bronnen van voedingsstoffen. Er is nog weinig bekend over de vraag of deze melken hiernaast ook functionele effecten hebben zoals het voorkomen van infecties. Rauwe melk is een bekende bron van besmetting met onder andere de diarree veroorzakende bacterie Campylobacter, een darmpathogeen die te maken heeft met de verlammingsziekte Guillain-Barré en veel infecties veroorzaakt bij jonge kinderen in ontwikkelingslanden. Louis Pasteur ontdekte dat het kort verwarmen (pasteuriseren) van rauwe melk efficiënt ziekmakende micro-organismen, zoals Campylobacter kon doden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen