RAV Hollands Midden lanceert GPS locatiebepaling

Array

Ambulancedienst RAV Hollands Midden lanceert VIL (Vaststelling Incident Locatie) Eerste ambulancevoorziening in Nederland die GPS-gegevens van smartphonegebruiker inzet voor exacte locatiebepaling

RAV Hollands Midden heeft tijdens het jaarlijkse ‘Euro Navigator’, een internationale conferentie voor 112 meldkamers dat dit jaar plaatsvindt in Leiden, VIL gelanceerd. Met deze tool kan de meldkamer van de regionale ambulancedienst binnen korte tijd en met één SMS bericht de exacte locatie van de melder in kaart brengen. RAV Hollands Midden is hiermee de eerste hulpdienst in Nederland die hiervoor de GPS-gegevens van smartphonegebruikers op deze manier inzet. VIL is per direct in gebruik genomen door de meldkamer van de RAV Hollands Midden. Tijdens de conferentie gaf Henri Lenferink, burgemeester van Leiden, voorzitter veiligheidsregio Hollands Midden en lid van het Veiligheidsberaad, het startsein. Een film werd getoond waarin hij op een afgelegen locatie uitleg geeft hoe het in zijn werk gaat. VIL zorgt voor een snellere aanrijtijd en start van de zorgverlening door ambulancepersoneel. 

Burgemeester Henri Lenferink: “Het komt in de regio Hollands Midden meerdere malen per week voor dat iemand de meldkamer belt en niet goed kan vertellen waar hij of zij zich bevindt. Dankzij de inzet van VIL kan de exacte locatie nu veel sneller worden achterhaald, waardoor ook sneller hulp wordt geboden. In de praktijk kan dit het verschil maken tussen leven en dood. Ik moedig de inzet van deze innovatie dan ook van harte aan!”

Pieter Haasbeek, Algemeen Manager RAV Hollands Midden: “We zijn er trots op dat RAV Hollands Midden VIL als eerste hulpdienst in Nederland in gebruik neemt. We bevelen de mogelijkheden hiervan echter ook van harte aan bij andere hulpdiensten. Het belang van goede ambulancezorg staat voor ons altijd voorop en gezamenlijk kunnen we de zorg voor slachtoffers in de toekomst naar een nog hoger plan tillen.”

In de praktijk
Wanneer een persoon 112 belt en wordt doorverbonden met de meldkamer ambulancezorg in Hollands Midden, kan een centralist dankzij VIL de exacte locatiegegevens snel achterhalen. Op het moment dat de melder zijn locatie niet snel duidelijk kan maken, stuurt de centralist via het meldkamersysteem een sms met daarin een link. Wanneer de melder op zijn mobiele telefoon op deze link drukt, worden de GPS-coördinaten van zijn locatie achterhaald en via mobiel internet direct naar de meldkamer toegestuurd. De centralist stuurt vervolgens de ambulance naar de ontvangen locatie. De locatiegegevens worden gedurende de melding enige tijd bijgewerkt, zodat de exacte locatie zeer nauwkeurig kan worden bepaald, zelfs wanneer de gebruiker nog in beweging is.

 

Over RAV Hollands Midden
De Regionale Ambulance Voorziening (RAV) Hollands Midden is een onderdeel van de Regionale Dienst Openbare Gezondheidszorg (RDOG) Hollands Midden. De ambulancedienst is verantwoordelijk voor het uitvoeren van ambulancezorg in de Veiligheidsregio Hollands Midden. De hoofdvestiging van de RAV Hollands Midden bevindt zich aan de Vondellaan te Leiden. De RAV Hollands Midden heeft 220 medewerkers, waarvan 170 ambulancemedewerkers (chauffeurs en verpleegkundigen), 25 meldkamercentralisten en 25 medewerkers in staf en ondersteuning. Voor meer informatie zie http://www.ravhm.nl/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen