Insulinepomp is kosteneffectiever dan het zelf insuline spuiten #EASD2015

0
1478

#EASD2015 Gebruik van een insulinepomp is kosteneffectiever dan het zelf spuiten van insuline. Veel patiënten met diabetes hebben hun ziekte niet goed onder controle. Naast dat de ziekte met een insulinepomp beter gereguleerd wordt, verlengt het ook de levensverwachting van deze patiënten en reduceert de morbiditeit. Ook vergroot het de kwaliteit van leven. Dat blijkt uit een presentatie tijdens het jaarlijkse EASD-congres in Stockholm.

Een groep internationale onderzoekers, onder wie een aantal Nederlanders, onderzocheten de gegevens van 331 type 2 diabetespatiënten, die de voorgaande maanden minimaal drie injecties per dag kregen en hun diabetes niet goed onder controle hadden. Het gemiddelde HbA1c was 9% bij aanvang van de studie. De gemiddelde leeftijd was 56 jaar.

MiniMed-insulinepompNa zes maanden onderzoek was de HbA1c van de groep met de subcutane insulinepomp gedaald met 1,1% en die van de groep met meerdere injecties 0,4%. Met behulp van het CORE Diabetes Model werd bekeken wat de klinische en medische voordelen waren. De stijging van de levensverwachting was, in totale QALY’s, 9,38 en 8,95 voor de insulinepompgroep en de injectiegroep. De ICER was bij de insulinepompgroep 62,895 euro/QALY en bij de injectiegroep 60,474 euro/QALY. Volgens de onderzoekers laat dit ZIEN dat de insulinepomp een kosteneffectieve behandeling is.