Pil tegen longkanker wordt beter opgenomen met cola #ECC2015

Array

#ECC2015 Glas fris met hoge zuurgraad zorgt voor hogere concentratie van anti-kanker geneesmiddel in het bloed
Een medicijn tegen longkanker (erlotinib) wordt beter in het bloed opgenomen wanneer de tablet met cola in plaats van water wordt ingenomen. Internist-oncoloog Ron Mathijssen en ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen presenteren hun bevindingen zondag 27 september tijdens het 2015 European Cancer Congress, een belangrijk oncologiecongres in Wenen.

Mathijssen, als hoogleraar Geïndividualiseerde Oncologische Farmacotherapie verbonden aan het Erasmus MC Kanker Instituut, was op zoek naar een simpele oplossing voor een praktisch en alledaags probleem: ,,Veel patiënten met longkanker worden behandeld met het medicijn erlotinib (Tarceva). Deze pil kan pas in het bloed worden opgenomen, wanneer die eerst uiteen valt en oplost in de maag. Maar patiënten met kanker gebruiken tegelijkertijd ook vaak zogenaamde maagbeschermers. Helaas is dat niet bevorderlijk voor de opname van erlotinib, omdat de maagbeschermer de zuurgraad van de maag verlaagt waardoor erlotinib slechter wordt opgenomen.”

colaPromotieonderzoeker Roelof van Leeuwen: ,,Het is al langer bekend dat maagbeschermers de opname van erlotinib aanzienlijk kunnen verlagen. Dit brengt de behandelend arts in een spagaat: zonder maagbeschermer is de opname van erlotinib goed, maar kunnen er door de co-medicatie gevaarlijke maagproblemen optreden. Mét maagbeschermer verloopt de opname van het geneesmiddel niet efficiënt genoeg, waardoor de kanker mogelijk minder wordt geremd. Vandaar onze studie: kunnen we in de maag (tijdelijk) een zuur milieu creëren, zodat erlotinib goed wordt opgenomen en er geen maagklachten ontstaan?”

Het Ei van Columbus blijkt een glas cola waarmee de tablet wordt ingenomen. Gewone cola –geen light- blijkt de hoogste zuurgraad te hebben. De opname in het bloed van erlotinib blijkt, bij patiënten die ook een maagbeschermer gebruiken, gemiddeld met bijna veertig procent toe te nemen. Bij sommige patiënten zelfs met meer dan honderd procent.  Bij patiënten die geen maagzuurbeschermer gebruikten, was de opname van erlotinib ook beter met cola dan met water, maar het effect was daar minder groot.

Of andere zure drankjes (zoals jus d’orange) een zelfde effect als cola hebben is nog niet bekend. Ook is nog niet bewezen of de betere opname in het bloed ook betekent dat het middel de longkanker langere tijd onder controle zal houden.

De verwachting is dat de gevonden resultaten ook zou kunnen gelden voor andere geneesmiddelen in tabletvorm. Veel kankerpatiënten worden tegenwoordig behandeld met nieuwe generaties kankermedicijnen, die enkel nog middels een tablet kunnen worden ingenomen. Vervolgonderzoek zal dit moeten aantonen.

Of erlotinib vanaf nu beter met cola dan met water kan worden ingenomen is ter beoordeling aan de richtlijncommissie, zodra de onderzoeksresultaten gepubliceerd zijn. De onderzoekers adviseren patiënten vooralsnog goed met hun behandelend arts te overleggen voordat zij hun medicatie met cola in plaats van water gaan innemen.

Bron: Erasmus MC

Achtergrond cola:
Cola was oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten.
Apotheker John S. Pemberton uit Columbus begon te experimenteren met plantenextracten. Het doel van deze experimenten was om een simpele medicijn tegen duizelingen te ontwikkelen. Eén van de drankjes die hij fabriceerde, een mengsel van siroopachtige wijn en een extract van de bladen van een cocaplant (dus cocaïne: destijds een veelgebruikt ingrediënt voor geneesmiddelen) sloeg aan onder zijn klanten, waarop de apotheker besloot het op de markt te brengen onder de naam Pemberton’s French Wine Coca.

Nadat de Amerikaanse regering de productie en verkoop van alcohol aan banden had gelegd, wijzigde Pemberton in 1886 het recept. Hij ging cafeïnehoudende colanoten gebruiken en verving de wijn door suikersiroop, waarmee hij het drankje non-alcoholisch maakte. Een vriend van Pemberton, de boekhouder Frank M. Robinson, bedacht de allitererende naam ‘Coca-Cola’ en was tevens verantwoordelijk voor het ontwerp van de karakteristieke letters die de flesjes en advertenties gingen sieren. Op 29 mei 1886 adverteerde Pemberton voor het eerst met zijn drankje in de Atlanta Journal. Hoewel hij Coca-Cola niet meer presenteerde als medicinaal drankje, claimde Pemberton dat zijn verkwikkende frisdrank wel degelijk hielp tegen verscheidene kwalen, zoals hoofdpijn, depressies en zelfs impotentie.

Tegenwoordig wordt cola ook ingezet bij opkomende misselijkheid en diaree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje cola te nemen. Dit zou de kans op voedselvergiftiging sterk verminderen. Bovendien helpt het zoete drankje om keelklachten te verminderen.

Na het overlijden van apotheker Pemberton nam zakenman A.G. Candler in 1888 de belangen over. Dankzij zijn inspanningen en de oprichting van The Coca-Cola Company in Atlanta in 1892, was Coca-Cola rond 1895 in vrijwel alle Amerikaanse staten verkrijgbaar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen