Vrouwen met hartklachten minder goed te behandelen dan mannen

VUmc gaat M/V verschillen nu echt te lijf
In de gezondheidszorg is nog weinig bewustzijn over man/vrouw verschillen. Ziekten worden bij vrouwen minder snel herkend en medicijnen en behandelmethoden werken vaak anders in het vrouwelijk lichaam. Dit komt omdat ze vooral zijn afgestemd op het mannenlichaam. Naast hart- en vaatziekten worden ook andere ziekten bij vrouwen soms minder snel herkend en minder goed behandeld. Voor het eerst vragen in VUmc verschillende vakgebieden aandacht hiervoor. Op Dress Red Day 2015 op 29 september met een lezingenreeks ’s middags, en een talkshow ’s avonds, samen met WOMEN Inc.

Gendersensitieve zorg nodig binnen diverse disciplines
Op Dress Red Day staan hart- en vaatziekten bij vrouwen centraal. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Zowel zorgprofessionals als vrouwen zelf onderkennen dit nog onvoldoende. Maar ook in andere ziektebeelden ontbreekt meestal een gendersensitieve aanpak. Daarom is er op VUmc aandacht voor gendersensitieve zorg binnen diverse specialismes. Tijdens de middaglezingen op 29 september komen onder meer aan de orde reumatologie, neurochirurgie en longziekten.

bloeddruk vrouwVoorbeeld: hart- en vaatziekten
Dat er grote verschillen tussen mannen en vrouwen zijn, wordt bijvoorbeeld geïllustreerd door het feit dat hartklachten bij mannen veelal worden veroorzaakt door een vernauwing in de grote bloedvaten van het hart. Terwijl bij vrouwen de klachten anders kunnen zijn en het probleem bij jonge en middelbare vrouwen veelal in de kleine bloedvaatjes zit. Dit is echter met de huidige technieken niet goed vast te stellen en ook niet goed te behandelen. Dit kan leiden tot onnodig overlijden, invaliderende klachten, frequent ziekenhuisbezoek, onnodig onderzoek en hoge kosten. Yolande Appelman (interventie-cardioloog en een van de organisatoren van de bijeenkomsten op VUmc) zegt hierover: “Er is op dit moment onvoldoende kennis om vrouwen met hart- en vaatziekten de juiste diagnose en behandeling te geven terwijl het doodsoorzaak nummer 1 is. Dit moet echt anders!”

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen