Minister Schippers negeert ambtelijk advies tijgermug en laat import ongemoeid

0
1082

Een bezwaarcommissie, bestaande uit ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, heeft de minister geadviseerd de Warenwet toe te passen op de import van de gevaarlijke tijgermug via gebruikte banden en Lucky bamboo-plantjes. Minister Schippers wil dit advies niet opvolgen en weigert handhavend op te treden tegen de importeurs.

De tijgermug is een uit Azië afkomstige mug die in Nederland kan overleven en die meer dan 20 ziekten kan verspreiden naar mensen en dieren. Te denken is aan dengue ofwel knokkelkoorts, Chikungunya, gele koorts, en verschillende vormen van encefalitis (hersenontsteking). Voor veel van die ziekten bestaan geen vaccins of medicijnen, en ze kunnen dodelijk zijn. De tijgermug wordt hier ingevoerd via de import van gebruikte banden en het sierplantje Lucky bamboo. Alleen al deze zomer werd de gevaarlijke mug bij vijf bandenbedrijven aangetroffen: in Assen, Montfoort, Emmeloord, Lelystad en Etten-Leur.

Het platform Stop invasieve exoten had minister Schippers vorig jaar verzocht om op basis van de Warenwet tegen de importeurs op te treden. Wilfred Reinhold, voorzitter van het platform: “De minister wees het verzoek af, omdat volgens haar de regelgeving niet was overtreden. In de daaropvolgende bezwaarprocedure stelde de ambtelijke bezwaarcommissie het platform in het gelijk: de algemene productveiligheidseisen uit artikel 18 van de Warenwet zijn van toepassing op de import en verhandeling van gebruikte banden, en artikel 3 van het Warenwetbesluit Lucky bamboo is geschonden. De minister heeft echter besloten om het advies van haar ambtenaren niet op te volgen en volhardt in haar weigering om de haar ten dienste staande regelgeving in te zetten tegen de importeurs. Elke geïmporteerde tijgermug vergroot de kans op vestiging en verspreiding, en dat willen we voorkomen. Want als de tijgermug hier zit, krijg je hem bijna niet meer weg. Er zit dus niets anders om naar de rechter te stappen om de minister te dwingen in actie te komen. Daarbij is het advies van de bezwaarcommissie voor het platform natuurlijk een belangrijke steun in de rug. ”