Trimbos waarschuwt voor levensgevaarlijke XTC

0
1436

Het Trimbos-instituut waarschuwt voor een levensgevaarlijke xtc-pillen die in omloop zijn. Volgens het instituut zij de pilleb landelijk verspreid en staat er een vals logo van het Amsterdam Dance Event op. Deze pillen kunnen levensgevaarlijke doses MDMA bevatten, zegt het Trimbos-instituut. De doses zijn zo hoog dat er een veel grotere kans op een overdosering is, hetgeen fatale gevolgen hebben.

Het instituut heeft waarschuwingsposters laten maken. Voor zover bekend zijn er nog geen slachtoffers gevallen.

De afgelopen jaren zijn de doseringen verdubbeld maar die hogere concentratie vzorgt niet voor meer gewenste effecten, wel tot meer risico’s. Door XTC met hoge doseringen MDMA kan je lichaam ‘op hol slaan’, zegt zo legt een woordvoerder van het Trimbos instituut uit. “Je lichaam wordt steeds harder opgezweept door de XTC, je krijgt een enorm hoge bloeddruk, enorm hoge hartslag en je lichaamstemperatuur stijgt. Dat zijn allemaal effecten die ertoe leiden dat je eiwitten ontregeld raken. Als deze effecten niet kan couperen, kun je overlijden doordat je organen door deze effecten stoppen .”

Veel jongeren denken dat XTC een relatief veilige drug is. Maar het gebruik is zeker niet zonder risico’s.