Zeker 76 zwakbegaafde meiden in instellingen geronseld voor prostitutie

Array

Kamer en Rapporteur Mensenhandel gealarmeerd door omvang ronselpraktijken
Ten minste 76 meiden met een verstandelijke beperking zijn sinds 2013 slachtoffer geworden van pooiers en in de prostitutie beland. De meiden zijn allemaal geronseld terwijl ze in speciale instellingen woonden voor jongeren met een laag iq. Het betreft zowel meerder- als minderjarige slachtoffers. Dit blijkt uit onderzoek gedaan door het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek. Het is voor het eerst dat de omvang van dergelijke ronselpraktijken in deze instellingen in kaart is gebracht. De Tweede Kamer en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel reageren geschokt op de nieuwe, alarmerende cijfers.

Uit een inventarisatie die Dit is de Dag Onderzoek uitvoerde onder de ruim 90 advocaten in ons land die gerechtigd zijn slachtoffers van mensenhandel bij te staan, kwamen 76 slachtoffers naar voren. Het gaat hierbij dus alleen om zaken sinds 2013, waarin de dader ook daadwerkelijk terecht heeft gestaan. Om deze reden stelt Corine Dettmeijer, Nationaal Rapporteur Mensenhandel, in de uitzending dat deze cijfers dan ook nog maar het topje van de ijsberg zijn; meestal wordt er geen aangifte gedaan.

prostitue seksueel misbruikDe Tweede Kamer reageert geschokt op de bevindingen van Dit is de Dag Onderzoek. Loes Ypma(PvdA): ‘Ik vind het heel erg wat ik in jullie uitzending zie. Juist in een instelling zouden deze zwakbegaafde meisjes toch veilig moeten zijn.’ Een ruime Kamermeerderheid wil dat er direct actie wordt ondernomen. Mona Keijzer(CDA): ‘We hebben het hier niet over een enkel incident, maar over tientallen meiden met een verstandelijke beperking die elk jaar slachtoffer worden. Meestal ook nog minderjarig. Ongelooflijk. Dit moet aangepakt en snel.’

De  instellingen zelf slaan nu ook alarm over het ronselen van hun cliënten binnen de instellingspoorten. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) stelt in de uitzending van aanstaande zaterdag dat alle bij hen aangesloten instellingen met dit probleem kampen. Vice-voorzitter Jan van  Hoek: ‘Het probleem neemt toe. De afgelopen jaren krijgen we steeds meer signalen van onze leden dat ze te maken hebben met meisjes die slachtoffer worden.’ De instellingen menen te weinig mogelijkheden te hebben om de meiden tegen de ronselaars te beschermen. De organisaties voor verstandelijk beperkte jongeren zijn open instellingen waar de deur niet zomaar op slot kan.

De Nationaal Rapporteur Mensenhandel stelt echter dat de instellingen wel degelijk meer  mogelijkheden hebben. Zoals het versneld aanvragen van een plaatsing in een gesloten instelling. Dettmeier: “Als je aangeeft dat je helemaal niets kunt, dan illustreer je daarmee, naar mijn idee, dat er niet voldoende expertise aanwezig is binnen je instelling.” De Rapporteur pleit ervoor om de commissie Azough, vorig jaar ingesteld om de loverboy-problematiek in de reguliere jeugdzorg aan te pakken, uit te breiden naar de zorg voor jongeren met een verstandelijke beperking. Alle partijen in de Tweede Kamer steunen deze aanbeveling. Tijdens het algemeen overleg Jeugdzorg op 6 oktober a.s. zal de PvdA hiertoe motie indienen.

Dit is de Dag Onderzoek, zaterdag 3 oktober 2015, 21:15 uur, NPO2.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen