Vasten rond chemotherapie vermindert schade aan bloedcellen

Array

Borstkankerpatiënten die rond hun chemokuur kortdurend vasten ondervinden minder schade aan hun bloedcellen dan patiënten die van tevoren wel eten. Dat blijkt uit een pilot-studie, uitgevoerd door de onderzoekers dr. Judith Kroep (Medische Oncologie) en prof. dr. Hanno Pijl (Endocrinologie) van het LUMC. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in het tijdschrift BMC Cancer.

Voor de studie zijn dertien patiënten met borstkanker in een vroeg stadium (stadium 2 en 3) onderzocht – het grootste aantal tot dusver in dit type onderzoek. Zeven van de dertien patiënten werd gevraagd 24 uur voor en 24 uur na elke chemokuur te vasten. Bij deze patiënten bleek zeven dagen later het aantal rode bloedcellen en bloedplaatjes significant hoger te liggen, vergeleken met de niet-vastende deelnemers. Ook werd er minder schade aan het DNA van witte bloedcellen aangetroffen. Het vasten leverde geen evidente bijwerkingen op.

Eiwit- en caloriearm dieet
Het onderzoeksteam wil nu via een grote vervolgstudie, DIRECT geheten, bij 250 borstkanker patiënten er achter komen of langer vasten– dat wil zeggen, vanaf drie dagen van tevoren en de dag van de chemotherapie – gedurende preoperatieve chemotherapie – een nog gunstiger effect heeft. Het is daarbij niet de bedoeling om de vier dagen geheel niet te eten, maar een eiwit- en caloriearm dieet te volgen. Bovendien willen de onderzoekers kijken of deze aanpak naast het beschermen van de gezonde cellen tijdens de chemotherapie óók de schadelijke tumorcellen beter bestrijdt.

Goede vooruitzichten
“Door deze pilot weten we dat vasten rond chemotherapie mogelijk én veilig is”, vertelt onderzoeker drs. Stefanie de Groot (Medische Oncologie). “Verder heeft het ons veel nuttige informatie gegeven voor het vervolgonderzoek. Als dat positieve resultaten oplevert, kan het dieet snel geïmplementeerd worden in het behandeltraject van borstkankerpatiënten.” De Groot raadt vooralsnog af te vasten rondom chemotherapie, totdat het uitgebreider is onderzocht. “Maar de vooruitzichten zijn goed.”

Minder schade aan gezonde cellen
Al langer wordt vermoed dat vasten een gunstig effect heeft bij chemotherapie. In proefdieronderzoek is al eerder aangetoond dat een dieet minder schade oplevert aan gezonde cellen en zelfs de tumor aanpakt. De Groot: “We denken dat door het vasten gezonde cellen zichzelf beter beschermen door hun energie te stoppen in herstel en behoud. Tumorcellen, door hun mutaties volledig gericht op groei, kunnen dat niet en zijn daardoor extra kwetsbaar”.

De vervolgstudie is opgezet door de Borstkanker Onderzoek Groep (BOOG) en wordt gesubsidieerd door Pink Ribbon en Amgen.
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen