Allereerste High Care GGzE scoort goede resultaten

Array

Een daling van 40% op het aantal separatie-uren; dat is het resultaat van de allereerste High Intensieve Care.
Eind 2012 opent GGzE als eerste GGZ-instelling een High Intensive Care Unit. Een hele openbaring destijds. Iedereen vond wel dat cliënten die in crisis verkeerden op een andere wijze geholpen moesten worden, maar de draai kon niet goed werden gemaakt. GGzE ontwikkelde als eerste GGZ-instelling, samen met onder andere Philips, de High Intensive Care Unit. En dit blijkt een goede keuze te zijn geweest. Cliënten zijn erg tevreden, evenals de medewerkers, en bovenal neemt het aantal separatie-uren enorm af.

Een voorbeeld voor anderen
Cliënten en medewerkers zijn erg tevreden over de gezondmakende omgeving die is gecreëerd en over de nieuwe werkwijzen die zijn doorgevoerd. Cliënten geven aan door de nieuwe werkwijze en de inrichting van de ruimtes meer regie te kunnen behouden en dat geeft meer rust. Medewerkers zien dat door deze aanpak en de alternatieven die zij daarin hebben, niet alleen dat een crisis voorkomen kan worden, maar ook een sneller herstel kan plaatsvinden.
Met de ontwikkeling van de High Intensive Care heeft GGzE al meerdere awards gewonnen de afgelopen jaren. Daarbij bleek deze wijze van behandelen ook een goed voorbeeld voor anderen. Inmiddels zijn er bij meerdere GGZ-instellingen High Intensive Care units ontwikkeld. Bij GGzE zijn op de High Intensive Care Unit de resultaten positief. De interventies die daar ingezet worden zijn van steeds kortere duur. Het aantal separatie-uren op de High Intensive Care daalde in drie jaar met maar liefst 40%.

Menswaardige technologie
De menswaardige technologie en bijzondere bouwstijl die zijn toegepast op de High Intensive Care Unit zorgen voor een healing environment die bijdraagt aan de zelfregie van de cliënt in de meest kwetsbare situatie. Als een cliënt in crisis dreigt te raken kan hij gebruikmaken van de supportruimte, die hij via een groot touchscreen een thema kan geven dat past bij zijn gemoedstoestand. Naast een mooie foto en bijpassende muziek kleurt de kamer door Ambience Experience in de door hem gewenste en bij de gemoedstoestand passende kleur.
Het grote scherm biedt ook ontspanning doordat het gebruikt kan worden als teken- en spelletjesbord. En via het touchscreen blijft de cliënt in contact met de zorgverlener en binnenkort zelfs ook met familie en naasten. Deze kunnen erg belangrijk zijn in een periode van crisis en zij worden daarom zoveel als mogelijk bij de behandeling betrokken.
Ook de bijzondere bouw is belangrijk in de gehele situatie. De ronde hoeken in de ruimtes en de speciale verlichting zorgen voor minder schaduwwerking en dus voor minder vervelende verschijningen. De tweekleurige vloer biedt de cliënt eigen regie, omdat die de scheiding aangeeft tot hoe ver een medewerker de kamer mag betreden. En door de glazen wand is er continu contact tussen de cliënt en de medewerker wat bijdraagt aan het gevoel van nabijheid en vertrouwen.

Bejegening
Maar alleen met techniek en een andere bouwstijl ben je er natuurlijk niet. Ook de wijze van bejegening en behandeling is veranderd. Er wordt op de High Care Unit per persoon per moment bekeken wat hij of zij nodig heeft aan nabijheid of aan faciliteiten om een crisis te voorkomen. Daarover wordt ook nadrukkelijk met de cliënt zélf gesproken. Door de één op één benadering kan de situatie van de cliënt goed gemonitord worden en kan er tijdig opgeschaald óf afgeschaald worden.

Als een cliënt toch in crisis dreigt te raken wordt hij op de High Intensieve Care Unit niet afgezonderd zoals voorheen gebruikelijk was in de separeerruimte maar wordt er juist nabijheid geboden. Dat alles tezamen met de belangrijke aanvulling van een ervaringsdeskundige als een volwaardig teamlid maken dat deze vorm van behandelen een succes is.
Eerste forensische High Intensive Care

Nu de resultaten positief zijn, zijn we toe aan een volgende stap. GGzE verkent op dit moment de mogelijkheden voor de eerste High Intensive Care in de forensische psychiatrie. Als alles loopt zoals we nu voor ogen hebben kunnen we in de tweede helft van 2016 starten met de implementatie van de eerste High Intensive Care forensische psychiatrie in De Woenselse Poort.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen