Straf mantelzorger niet via WOZ

0
595

Carola Schouten van de ChristenUnie vraagt de regering om landelijk te regelen dat tijdelijke mantelzorgwoningen niet meetellen bij de WOZ-waardering. Daartoe heeft ze gisteren een motie ingediend.
Door een aanpassing in het besluit Omgevingsrecht in 2014 is het nu mogelijk om vergunningsvrij een mantelzorgwoning in de tuin te bouwen. Zo kunnen huiseigenaren bijvoorbeeld ouders met een zorgvraag makkelijker op eigen terrein huisvesten.

Als de mantelzorgwoning meetelt bij de jaarlijkse WOZ-bepaling, moet de betreffende huiseigenaar soms wel honderden euro’s extra betalen aan bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en inkomstenbelasting

Onbestaanbaar
Vereniging Eigen Huis steunt de motie van Carola Schouten. ‘Wij vinden het onbestaanbaar dat een mantelzorgwoning kan leiden tot hogere belastingaanslagen van de overheid. Dan wordt een mantelzorger gestraft voor het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid’, zegt Maarten Eeke van der Veen, woningmarktspecialist bij Vereniging Eigen Huis. Hij wijst er op dat het kabinet juist wil dat ouderen langer thuis blijven wonen. ‘Dan moet dat niet financieel worden ontmoedigd.’

Minister Blok (Wonen) heeft aangegeven dat minister Dijsselbloem (Financiën) probeert binnen enkele dagen een brief op te stellen, waarin de financiële consequenties van dit voorstel staan. De Tweede Kamer stemt waarschijnlijk dinsdag 13 oktober al over de motie van Schouten.

Bron: Vereniging Eigen Huis

BRONVereniging Eigen Huis
Vorig artikelLive borstkankeroperatie, IORT, bij MAX
Volgend artikelZien waar gedoneerd geld terecht komt met Charity
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.