Weer succesvolle stap voor organoids bij kankerbehandeling

Array

Kun je met behulp van tumor organoids, mini-orgaantjes die zijn gekweekt uit tumormateriaal, voorspellen welke behandeling het beste zal aanslaan bij individuele kankerpatiënten? Die vraag staat centraal binnen een samenwerkingsproject van het Hubrecht Instituut, UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek. Het richt zich hierbij specifiek op patiënten met uitgezaaide darmkanker. Een eerste haalbaarheidsonderzoek binnen dit project blijkt succesvol.

Om onderzoek te doen naar de voorspellende waarde van tumor organoids, is het in de eerste plaats nodig om te weten of het goed lukt deze te kweken van kleine weefselbiopten en of de gekweekte organoids genetisch goed overeenkomen met de tumor. Dat laatste is belangrijk omdat een afwijkende genetische samenstelling kan betekenen dat de organoids anders reageren op medicijnen dan de tumor zelf. In samenwerking met het team van Hans Clevers van het Hubrecht Instituut heeft het team onder leiding van Emile Voest van het Antoni van Leeuwenhoek dit haalbaarheidsonderzoek nu met succes afgerond. De resultaten zijn op 12 oktober gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

De onderzoekers probeerden uit de biopten van 14 patiënten met uitgezaaide darmkanker organoids te kweken. Dat lukte voor tien van de patiënten. Vervolgens vergeleken zij het DNA van de organoids met dat van de tumoren. Daarbij bleek de genetica van de twee op alle essentiële punten overeen te komen.

Voest: “Deze uitkomsten steunen ons om door te gaan met dit project, waar we veel van verwachten. Er bestaan verschillende soorten medicijnen voor patiënten met lokaal gevorderde of uitgezaaide darmkanker maar we weten niet wie er nu op voorhand baat bij hebben. Met behulp van de tumor organoids hopen we straks vooraf te kunnen zeggen welke behandeling het meest effectief zal zijn voor de individuele patiënt.”

Op basis van deze resultaten is vervolgens de TUMOROID studie van start gegaan. Bij deze studie wordt uitsluitend gekeken of de uitzaaiingen van de patiënt hetzelfde reageren op een specifieke behandeling als de tumor organoids van diezelfde patiënt. Deze studie moet in de nabije toekomst het bewijs leveren of tumor organoids gebruikt kunnen worden om vooraf te bepalen wat de beste behandeling is. Pas dan kan de behandeling van de patiënt daarop afgestemd worden. Patiënten met uitgezaaide darmkanker die gaan starten met een behandeling komen voor de TUMOROID studie in aanmerking.

Het project van Voest wordt mede mogelijk gemaakt dankzij subsidie van NWO Zwaartekracht en KWF Kankerbestrijding. 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen