Griep “vergeten” probleem in Afrika

0
975

‘Vergeten’ probleem in Afrika verdient meer aandacht. Griepgegevens nu beschikbaar als basis voor beleid
Griep veroorzaakt bij Keniaanse kinderen onder de vijf veel vaker (ernstige) luchtweginfecties dan bij leeftijdsgenootjes in de Verenigde Staten of Europa. Dit blijkt uit onderzoek van Gideon Emukule van het Radboudumc, gepubliceerd in PlosOne. De luchtweginfecties door griep leiden niet alleen tot meer ziekenhuisopnames, maar zetten het vaak toch al kwetsbare zorgstelsel extra onder druk. Met de gegevens van Emukule kan Kenia betere strategieën ontwikkelen (vaccineren of niet?) tegen de griepdreiging.

Griep maakt wereldwijd ieder jaar erg veel mensen ziek. Een aanzienlijk deel van hen overlijdt uiteindelijk aan de gevolgen van de infectie. Vooral ouderen, mensen met een verzwakte afweer en kinderen onder de vijf hebben een verhoogd risico. In westerse landen zijn de nadelige gevolgen van ernstige griepinfecties goed in kaart gebracht, maar voor veel ontwikkelingslanden geldt dat (nog) niet. Terwijl die gegevens juist nodig zijn om een goede strategie te ontwikkelen tegen de nadelige gevolgen van de griep.

Luchtweginfecties
Gideon Emukule, die promotieonderzoek doet bij de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het Radboudumc, bracht voor Kenia de ziektelast door griep in kaart. “Het is de eerste overzichtstudie in zijn soort voor Afrika”, zegt zijn begeleider en hoogleraar Public Health Koos van der Velden. “Aan de hand van in het laboratorium bevestigde metingen laat hij zien dat griep een belangrijke oorzaak van luchtweginfecties is, vooral bij kinderen onder de vijf jaar. Daarvoor gebruikte hij gegevens die gedurende de afgelopen acht jaar werden verzameld op vijf verschillende locaties in Kenia.”

Beleid onderbouwen
Voor kinderen onder de vijf jaar bleken de ziekenhuisopnames en poliklinische bezoeken vanwege luchtweginfecties door de griep aanzienlijk hoger te zijn dan die in de Europese Unie en Verenigde Staten. Bij kinderen onder de zes maanden is het aantal nog hoger, met een duidelijke piek in de vluchtelingenkampen. De meeste studies zijn uitgevoerd door het Kenya Medical Research Institute en de US Centres for Disease Control and Prevention. Griepexpert Van der Velden: “Griep – en dan vooral de bijbehorende complicaties met longontsteking als grootste boosdoener – is tot op heden een ´vergeten´ probleem in Afrika. Het onderzoek van Gideon Emukule biedt een goede basis voor een meer gericht beleid.

Bron: Radboudumc

BRONRadboudumc
Vorig artikelBeweging goed voor vermoeide reumapatiënt
Volgend artikelSLAZ & OLVG verder onder één naam: OLVG
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.