Nieuwe hoop voor uitbehandelde melanoom komt uit Oss

0
3640

Een veelbelovende behandeling van melanoom heeft een Brabants tintje. Tijdens een persdag van MSD Nederland, het voormalige Osse Organon, gaf het farmaceutische bedrijf een kijkje in haar oncologiekeuken waar Osse onderzoekers aan de basis hebben gestaan van het nieuwe, onlangs gelanceerde Keytruda (pembrolizumab), een monoclonaal antilichaam, dat zich bindt aan de PD-1 receptor. Het middel is vooralsnog bedoeld voor de behandeling van progressief (inoperabel of gemetastaseerd) melanoom maar meer oncologische indicaties zullen zeker volgen. Het monoclonaal antilichaam vergroot de overlevingskans voor patiënten met een melanoom tot mogelijk meer dan 40%. Tot voor kort was dat percentage 10% tot 20%.De research afdeling van het voormalige Organon legde de basis voor pembrolizumab. En de werkzame stof wordt nog steeds geproduceerd in Oss. En de verwachting is dat het middel nog bij meer indicaties het verschil zou kunnen gaan maken. Pembrolizumab wordt sinds 1 oktober vergoed voor alle patiënten met ernstig melanoom. De werkzame stof voor pembrolizumab wordt gewonnen uit het gemanipuleerde DNA van de Chinese hamster.

Rutger Koornstra, Radboudumc over Pembrolizumab
Drs. Rutger (R.H.T.) Koornstra, Internist oncoloog van het Radboudumc over de behandeling van melanomen

Pembrolizumab is een anti-PD medicijn, een vorm van immuuntherapie in de behandeling van inoperabele vergevorderde melanomen. De zogeheten checkpoint remmer, een anti-PD medicijn net als nivolumab, zorgt ervoor dat “de rem” van het immuunsysteem wordt gehaald waardoor ook tumorcellen weer worden aangevallen door het imuumsysteem. Pembrolizumab verbetert zo significant de overall overleving , progressie-tijd, en overall response vergeleken met die van ipilimumab, wat nu nog de standaard of care is voor dit stadium van de ziekte bij vergevorderde melanomen.

De diagnose melanoom wordt circa duizend keer per jaar wordt gesteld. Tot voor kort kregen 250 Nederlandse patiënten het middel op basis van compassionate use.

De tussenresultaten van de KEYNOTE-006 studie zijn nu al gepubliceerd in The New England Journal of Medicine en is gepresenteerd op ASCO 2015

 

BRONMSD
Vorig artikelUmc-patiënten delen wederom een dikke 8 uit
Volgend artikelAantal bestralingen prostaatkanker kan bijna worden gehalveerd
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.