Waarom schadelijke effecten roken voor gezondheid nog eens inpeperen?

Array

Vandaag heb ik me erg gestoord aan de “eigen schuld, dikke bult-foto’s van een rokende Johan Cruijff bij krantenartikelen met speculaties over zijn gezondheidsproblemen. Wat willen dat soort journalisten daarmee duidelijk maken? Volgens mij verdient niemand longkanker, COPD of hart- en vaatziekten!! Door het plaatsen van een foto van een rokende Johan Cruijff worden allerlei mensen met gezondheidsklachten, die roken of gerookt hebben, weer onnodig gestigmatiseerd. Waarom kiest een gerenommeerde krant voor zo’n stigmatiserende ‘eigen schuld, dikke bult’-foto in artikelen over persoonlijk gezondheidsleed wat iemand overkomt?  Is het de bedoeling dat we longkankerpatiënten met een rookverleden minder sympathiek moeten vinden dan andere kankerpatiënten, vanwege het roken? Wil zo’n krant duidelijk maken dat Cruijff zelf grotendeels verantwoordelijk zijn voor zijn lot?

Ik wil de schadelijke effecten van roken zeker niet bagatelliseren. Het is al erg genoeg dat ruim 80 procent van de sterfte aan longkanker is toe te schrijven aan roken. En dat vier op de vijf patiënten binnen een jaar na de diagnose zijn overleden. Dat is op zichzelf al erg genoeg. Dat hoef je mensen in het algemeen en Johan Cruijff in het bijzonder echt in te peperen. Die voelen zich zelf al schuldig genoeg, maar feitelijk hebben ze er geen schuld en is de ziekte die ze hebben zeker geen straf voor het feit dat ze hebben gerookt.

Het stigma rond roken en gezondheidsproblemen moet wat mij betreft worden uitgebannen!  Het stigma van rokers zorgt er namelijk ook voor dat deze patiënten, depressieve zorgmijders worden omdat ze zich zo schuldig voelen en het gezondheidsleed als eigen schuld zien. Zieke rokers schamen ze zich soms zo, dat ze gezondheidsproblemen en geestelijke problemen stilhouden, en onthouden zich de zorg waar ze gewoon recht op hebben.

In de tijd dat Cruijff rookte was roken een sociaal geaccepteerd fenomeen. Op verjaardagen stond toen nog naast het bakje pinda’s een glas met sigaretten als feestelijke traktatie. In die tijd was er nog weinig bekend over de schadelijke gevolgen en de mate waarin roken verslavend bleek te zijn. Veel long- en hartpatienten van nu, zijn minderjarige rokers van de jaren tachtig, die toen niet konden bedenken dat het lot wat hen nu treft, een verband kon hebben met het gedrag van toen.

Janine Budding

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen