Het Instituut voor Tropische Geneeskunde haalt Amerikaans talent naar Antwerpen

Het Instituut voor Tropische Geneeskunde in (ITG) introduceert beurzen voor getalenteerde uit de Verenigde Staten (V.S). De ITM Damien Fellowships 2016-2017, genoemd naar de Belgische internationale gezondheidspionier Pater Damiaan, geven drie jonge Amerikaanse artsen toegang tot een postgraduaatcursus in Antwerpen als springplank voor verdere specialisatie in tropische geneeskunde en .

De ITM Damien Fellowships werden aangekondigd tijdens de 64ste conferentie van de American Society of Tropical Medicine and Hygiene (ASTMH) in Philadelphia (25-29 oktober 2015). Het initiatief wordt gesteund door de vertegenwoordiging van de Vlaamse regering in de V.S.

De drie sterkste Amerikaanse kandidaten kunnen tussen september 2016 en maart 2017 in Antwerpen de vermaarde postgraduaatcursus in tropische geneeskunde en internationale gezondheid volgen. Deze ITG-cursus van vijf maanden heeft een geschiedenis van meer dan 100 jaar en is ook geaccrediteerd door de Amerikaanse ASTMH.

De cursus bevat een module internationale gezondheid en een module tropische geneeskunde. Die laatste module is deels beschrijvend (waar komt een ziekte voor, hoe wordt hij overgedragen, hoe manifesteert hij zich, hoe wordt hij behandeld, etc.) en deels analytisch (welke ziektebeelden horen bij welke geobserveerde symptomen). De module internationale gezondheid is geaccrediteerd als basiscursus door het internationale onderwijsnetwerk tropEd. Een student kan daarmee doorstromen naar de geavanceerde modules van een master internationale gezondheid aan het ITG of een van de andere instellingen in the tropEd netwerk.

“Het ITG is een levendig instituut in het hart van Europa waar wetenschappers en gezondheidsexperts van over heel de wereld samenkomen. Amerikaanse studenten zijn vaak niet op de hoogte van de mogelijkheden er bij ons zijn. We hopen dat de ITM Damien fellowships Antwerpen voor hen op de kaart zullen zetten,” aldus ITG-directeur prof. dr. Bruno Gryseels vanuit Philadelphia.

Bron: Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen