Bijwerkingen metformine beter in beeld

Metformine verlaagt het bloedglucose en wordt gebruikt bij diabetes mellitus (suikerziekte). De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagdarmklachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn en verminderde eetlust. Andere bijwerkingen die minder vaak optreden zijn smaakstoornissen, abnormale leverfunctietests, leverontsteking, tekort aan vitamine B12, melkzuurvergiftiging en huidreacties, zoals rode huid, galbulten en jeuk.

Om meer inzicht te krijgen in het moment van optreden en beloop van bijwerkingen bij metformine, heeft Bijwerkingencentrum Lareb, via een online onderzoek onder 2.490 nieuwe gebruikers, informatie hierover verzameld.

In totaal rapporteerde iets meer dan een derde van de patiënten (34,5%) het optreden van één of meer bijwerkingen. Het bleek dat diarree het meest voorkwam (bij 15% van de patiënten). De meest voorkomende bijwerkingen treden voornamelijk op in de eerste week van de behandeling. Een uitzondering hierop vormt de bijwerking jeuk die wat later in de behandeling lijkt op te treden. Driekwart van de gebruikers die last heeft van diarree, misselijkheid, buikklachten of hoofdpijn, herstelt hiervan wanneer ze doorgaan met de behandeling. Alleen winderigheid lijkt minder spontaan te verdwijnen.

Klik hier voor meer informatie.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen