Stappenplan voor effectievere behandeling hersentumoren

Array

Initiatief van het VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam en Inspire2Live
Jaarlijks wordt in Nederland bij ongeveer 2.500 mensen een hersentumor gediagnosticeerd. Bij ongeveer 1.000 mensen betreft het een glioom1, waarvoor effectieve behandelmethoden nog ontbreken. Inspire2Live en het VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam komen nu met een concreet stappenplan wat een doorbraak in de behandeling van mensen met een hersentumor moet bespoedigen.

Gisteren, tijdens de internationale Brain Tumour Awareness Week, organiseerden Inspire2Live en het Hersentumorcentrum Amsterdam van VUmc een internationale conferentie van hersentumorspecialisten en vertegenwoordigers van patiëntenverenigingen. Doel van de conferentie: een aanzet geven tot een doorbraak in de behandeling van hersentumorpatiënten middels het opstellen van een concreet aanvalsplan. De prognose voor mensen met een glioom is gemiddeld slechts 1 tot 1,5 jaar, met weinig tot geen vooruitgang in behandelingen in de laatste 10 jaar. Topspecialisten vanuit de hele wereld kwamen woensdag bijeen om over dit onderwerp te brainstormen en aan een oplossing te werken.

Concreet stappenplan

“We zijn blij dat we onze krachten konden bundelen en dat dit tot een concreet stappenplan heeft geleid”, zegt neuroloog Jaap Reijneveld van het VUmc Hersentumorcentrum Amsterdam. Het plan bestaat uit de 5 volgende punten.

1) Er wordt binnen 6 maanden een consortium gevormd bestaande uit Nederlandse hersentumorcentra, collectebusfondsen, patient advocates en de Landelijke Werkgroep Neuro-Oncologie.
2) Dit consortium gaat een datasysteem opzetten waarin informatie van alle Nederlandse hersentumorpatiënten wordt verzameld.
3) Het consortium zal onderzoeken of het nuttig is om aan te haken bij reeds lopende klinische studies, waarbij patiënten met verschillende soorten tumoren worden samengevoegd op basis van overeenkomstige genetische afwijkingen (zogenaamde ‘basket’ trials).
4) Het consortium zal daarnaast in gesprek gaan met de farmaceutische industrie om te komen tot een structurele samenwerking op basis van uitwisseling van informatie en toegang tot veelbelovende nieuwe geneesmiddelen. Hierbij zal getracht worden om individuele hersentumorpatiënten op grond van genetische markers met verschillende medicijnen te behandelen (een zogenaamde ‘umbrella’ trial).
5) Behandelstrategieën waarvan therapeutisch voordeel wordt gevonden bij trials die in Nederland zijn voltooid, kunnen in Europees verband verder onderzocht worden.

“We gaan het stappenplan zo snel mogelijk uitvoeren. Inspire2Live zal de betrokken partijen bij elkaar brengen en aansporen om ook echt te doen wat nodig is om tot het beste resultaat voor de patiënt te komen. Daarnaast zullen we gezamenlijk gaan optrekken in het verkrijgen van financiering van deze plannen”, zegt Peter Kapitein van Inspire2Live.

1 Een glioom is een tumor die ontstaat in de hersenen en soms het ruggenmerg, en wordt glioom genoemd vanwege de oorsprong uit gliacellen. Gliomen worden geclassificeerd door hun celtype, gradatie, en locatie.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen