Onveilige vingerverf kan allergie triggeren

0
857

Bijna helft voldoet van de vingerverf niet aan de veiligheidseisen
Bijna de helft van de vingerverf die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzocht, voldoet niet aan de veiligheidseisen. Zo ontbreekt op een aantal etiketten een waarschuwing voor conserveermiddelen waar kinderen met een allergie gevoelig voor zijn. En 5 producten voldoen niet aan de chemische eisen. De NVWA heeft de verkoop van de producten die niet aan de onderzochte veiligheidseisen voldoen verboden.

De NVWA roept de de lijst met merken en artikelnummers van de onderzochte producten op de website van de NVWA te bekijken met gekochte vingerverf . Zo kunnen consumenten controleren of de vingerverf voldoet aan de onderzochte veiligheidseisen, en wat de NVWA adviseert als dat niet het geval is.

Onderzoek
De NVWA onderzocht 29 verschillende vingerverfproducten. Daarvan voldoen 5 niet aan de chemische eisen. Er zijn vooral te hoge concentraties stoffen aangetroffen die kinderen gevoelig kunnen maken voor een allergie. Daarnaast ontbreekt op het etiket van 11 producten belangrijke informatie. Fabrikanten waarschuwen onder meer niet voor conserveermiddelen waar kinderen met een allergie gevoelig voor zijn, of waar kinderen een gevoeligheid voor kunnen ontwikkelen. Producten die niet voldoen aan de veiligheidseisen mogen niet meer worden verkocht.

Veiligheidswaarschuwing
Voor Bruynzeel Nijntje vingerverf artikelnummer 9518K04 zijn consumenten al op 17 juli 2015 gewaarschuwd. Dit product bleek een te hoge concentratie van de ADHD-jochie-verf kindkankerverwekkende stof NDELA te bevatten.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.