Aanpak rivierblindheid succesvol

Array

Mectizan Expert Committee in vergadering bijeen bij MSD in Haarlem
De aanpak van rivierblindheid, de ziekte die miljoenen mensen in Afrika en Latijns-Amerika bedreigt, levert concrete resultaten op. In Latijns-Amerika is dit jaar in Mexico de ziekte uitgebannen, terwijl Guatemala zich nu in de controlefase van de nabehandeling bevindt. In 2007 was Colombia het eerste land waar de behandeling van rivierblindheid kon worden beëindigd, omdat rivierblindheid geen bedreiging meer vormde. Ecuador volgde in 2014.

Via het Mectizan Donatie Programma (MDP) geeft MSD al 28 jaar lang kosteloos het geneesmiddel Mectizan (ivermectine) voor de behandeling van rivierblindheid aan miljoenen mensen in Afrika, Latijns-Amerika en Jemen. In totaal gaat het hier om meer dan 1,3 miljard behandelingen.

Mectizan Expert Committee
Van 3-5 november vindt in Amsterdam en bij MSD in Haarlem de 54ste vergadering van het Mectizan Expert Commitee plaats, het internationale bestuur van het MDP. Bij MSD in Haarlem staat de enige fabriek ter wereld waar ivermectine wordt geproduceerd. Momenteel worden hier 850 miljoen tabletten per jaar gemaakt.
mectizan

Volgens dr. A. Hopkins, directeur van het Mectizan Donatie Programma,is in Latijns-Amerika nog maar één gebied waar rivierblindheid voorkomt: het grensgebied tussen Brazilië en Venezuela. Maar ook hier wordt vooruitgang geboekt. Zo geven zorgverleners aan de Indiaanse bevolking vier keer per jaar ivermectine, waardoor de uitroeiing van rivierblindheid flink vordert.

In Afrika is in samenwerking met het African Program for Onchocerciasis Control (APOC) de behandeling van rivierblindheid verder opgevoerd. In 2013 werden meer dan 100 miljoen mensen met ivermectine behandeld en in 2014 zullen dat er meer dan 120 miljoen zijn. Vermoedelijk zullen Niger, Mali en Senegal de behandeling van rivierblindheid kunnen beëindigen, op de voet gevolgd door Togo en Benin. In een later stadium volgen nog Malawi, Burundi en Tsjaad. In totaal zullen 16 miljoen mensen dan geen ivermectine meer nodig hebben. “Een opmerkelijk resultaat waarvan we niet hadden kunnen dromen toen MSD in 1987 ivermectine beschikbaar stelde voor de behandeling van rivierblindheid,” aldus de enthousiaste MDP-directeur.

Olifantsziekte
Behalve voor rivierblindheid verstrekt MSD sinds 1998 ivermectine ook voor de behandeling van olifantsziekte (lymfatsiche filariasis).Deze ziekte die veel in Afrika voorkomt, gaat gepaard met misvormende gezwellen op ledematen en genitaliën. Wil het doel bereikt worden dat olifantsziekte in 2020 geheel is uitgebannen, dan moeten er sneller resultaten worden geboekt, aldus Hopkins. In 2016 moeten landen waar olifantsziekte nog niet wordt behandeld beginnen met de toediening, opdat de 5 behandelingscycli op tijd voor 2020 kunnen worden afgerond.

Nobelprijs
Vorige maand werd bekend dat de Ier William C. Campbell één van de drie winnaars is van de 2015 Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde. Dr. Campbell, die ruim 30 jaar als onderzoeker voor MSD werkte, deelt de prijs met de Japanner Satoshi Omura. Samen stonden zij aan de oorsprong van avermectine en ivermectine.

In de jaren zeventig bestudeerde de microbioloog Omura een specifieke groep bacteriën in bodem-monsters, hij kweekte die in zijn laboratorium en selecteerde vijftig kandidaten die mogelijk konden worden ingezet tegen schadelijke micro-organismen. MSD verwierf deze kandidaten en bioloog Campbell ontdekte dat een component uit één ervan zeer effectief was tegen parasieten. Hij isoleerde de actieve stof avermectine, die na chemische aanpassing op de markt kwam als de ontwormingspil ivermectine; een pil die zowel voor de gezondheid van dieren als mensen wonderen bleek te kunnen verrichten.

Volgens Carolien van Bloemendal, directeur van de MSD-fabriek in Haarlem, geeft het ons een ontzettend goed gevoel dat dit werk vanaf nu voor altijd gelinkt zal zijn aan de Nobelprijs voor de Geneeskunde, met dank aan het pionierswerk van Dr. Campbell. In Haarlem produceren we ieder etmaal meer dan drie miljoen tabletten ivermectine. En dat blijven we doen totdat er geen medicijnen meer nodig zijn,” aldus de MSD-directeur.

Bron: MSD

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen