Robots in de zorg

Array

IJzeren handen aan het bed
Robots maken iets los in mensen wat andere technologieën niet doen. Maar waarom wordt het extra spannend als ze in de zorg opduiken? Worden robots de handen aan het bed van de ouderen van de toekomst? Deze en andere vragen komen aan bod in het nieuwe nummer van De Psycholoog, het vaktijdschrift van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), dat geheel aan het thema ‘robotica en psychologie’ is gewijd.

In een forumbijdrage (zie pdf in bijlage) stelt prof. dr. Luc de Witte (Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool) dat robots een belangrijke bijdrage kunnen leveren in de zorg: ‘Vaak wordt gesteld dat robots de zorg “kil” maken, maar uit onderzoek blijkt dat niet automatisch het geval te zijn, en ook dat is confronterend.’ De ouderenpsychologen Lilian Geurtsen en Maritza Alewijn reageren op zijn betoog.

Verder in De Psycholoog:
De arbeidsmarkt van de toekomst
Robots zullen straks niet alleen meer vóór ons, maar ook steeds meer mét ons gaan werken. Hoe gaan we dat samen doen? En wat betekent dat voor ons en voor de overheid? Omdat er in de nabije toekomst mogelijk voor grote groepen mensen geen werk meer is, wordt het volgens dr. Robert Went, econoom bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regererinsgbeleid, tijd om ondogmatisch na te denken over nieuw beleid. De A&O-psychologen Ber Damen (directeur bij adviesbureau Berenschot) en Matthijs Baas (Universiteit van Amsterdam) dienen hem van repliek.

En:
Waarom kan de robotica niet zonder de psychologie?
De technologie achter robots ontwikkelt zich sneller dan een verstandig gebruik ervan. Precies daarom heeft de robotica de psychologie heel hard nodig, stelt psycholoog en filosoof dr. Pim Haselager (Radboud Universiteit en verbonden aan het Donders Instituut). ‘De psychologie kan veel bijdragen aan de verbetering van robots, ze helpen begrijpelijker te maken voor mensen en daardoor de interactie tussen mens en robot vergemakkelijken. En wellicht hebben robots ook wel iets te bieden aan de psychologie.’

Bron: Nederlands Instituut van Psychologen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen