Week van de Chronische Pijn – tijd voor bewustwording!

Array

Kennis over chronische pijn beperkt
Chronische pijn is een aandoening waarbij pijnsymptomen langer dan drie maanden blijven aanhouden terwijl de oorzaak van de pijn verdwenen is. Dit soort pijn is vaak zowel fysiek als emotioneel afmattend en gaat in sommige gevallen zelfs nooit weg. De aandoening kan veroorzaakt worden door schade aan zenuwbanen via een trauma of eenvoudige chirurgische ingrepen. Chronische pijn heeft een grote impact op de algemene levenskwaliteit en maakt gewone dagelijkse activiteiten zoals werk- en familieleven soms onmogelijk. Patiënten krijgen vaak pas na lange tijd de diagnose voor chronische pijn omdat de algemene kennis over de aandoening nog te laag is.

Deze beperkte kennis vertaalt zich in hoe de Nederlanders denken over chronische pijn. Een onderzoek dat in 2014 uitgevoerd werd, toont aan dat slechts 1 op 6 Nederlanders weet wat chronische pijn is. Bijna een kwart van de Nederlandse bevolking (24%) denkt zelfs dat chronische pijn een mentale aandoening is.
De Week van de Chronische Pijn loopt van 23 tot 30 november 2015 en is een samenwerking van 7 verschillende ziekenhuizen in Nederland, de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie (PVVN) en St. Jude Medical om de bewustwording over chronische pijn te laten toenemen.

Over chronische pijn
Chronische pijn beïnvloedt wereldwijd ongeveer 1,5 miljard mensen – dat zijn er meer dan het aantal mensen dat lijdt aan hartaandoeningen, kanker en diabetes gecombineerd. In de Verenigde Staten zijn de jaarlijkse kosten naar schatting gelijk aan 515 miljoen verloren werkdagen en 40 miljoen doktersbezoeken. Tijdens de bijeenkomst wordt meer duidelijkheid gegeven over de verschillende therapieën die er bestaan om chronische pijn te bestrijden, waarbij een belangrijk deel zal gaan over technieken om het ruggenmerg te stimuleren.

Over ruggenmergstimulatie (= SCS)
SCS is een bewezen therapie die al meer dan veertig jaar gebruikt wordt om chronische pijn onder controle te houden en de levenskwaliteit van patiënten te verbeteren. Neurostimulatoren lijken in functie en voorkomen op pacemakers en geven lichte elektrische impulsen aan het ruggenmerg die de pijnsignalen naar de hersenen verstoren of maskeren. De neurostimulatoren van St. Jude Medical zijn geïmplanteerd bij patiënten in meer dan 40 landen.Ondanks dat één op vijf Nederlanders aan chronische pijn leidt, weet amper 16% van de Nederlandse bevolking wat chronische pijn is. Met die gedachte organiseert het Bravis ziekenhuis, samen met de Patiënten Vereniging voor Neurostimulatie (PVVN) en St. Jude Medical,  de ‘Week van de Chronische Pijn’. Tijdens deze week wordt extra aandacht gegeven aan pijnpatiënten in Nederland en organiseert het Bravis ziekenhuis, locatie Roosendaal, een speciale informatiebijeenkomst.

Lotgenoten
Het duurt vaak verschillende jaren voor een patiënt weet dat hij of zij aan chronische pijn leidt. Dat betekent dat er momenteel een groot aantal landgenoten onnodig met pijn rondlopen en vaak de verkeerde therapie krijgen om hun pijn te behandelen. Tijdens de infosessies tijdens de Week van de Chronische Pijn wordt er een platform geboden voor pijnpatiënten om meer te weten te komen of ze mogelijk aan chronische pijn lijden.

Over de Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie (PVVN)
De Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie is ruim vijftien jaar geleden opgericht met als hoofddoel meer bekendheid te geven in de breedste zin van het woord aan behandeling met neurostimulatie. Tevens stelt zij zich ten doel om zich op diverse manieren te manifesteren voor mensen die behandeld worden met, of informatie willen over, neurostimulatie bij chronische pijn. De Patiënten Vereniging Voor Neurostimulatie is op deze bijeenkomst aanwezig met een stand met voorlichtingsmateriaal.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen