ReAttach methode krijgt wetenschappelijke waardering uit buitenland

0
6680

Het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Neuropsychiatry, Journal of Treatment Evaluation, heeft haar prijs voor het beste artikel van 2015 toegekend aan de Eindhovense orthopedagoge drs. Paula Weerkamp-Bartholomeus voor haar artikel “ReAttach a new schema therapy for adults and children? Part I: adults”.

Het doel van deze prijs was “de beste bijdrage te kiezen uit de publicaties in de periode van november 2014 tot en met mei 2015”, aldus de wetenschappelijke commissie. Daarbij moest het gaan om “een uitstekende bijdrage aan de klinisch psychiatrische praktijk op grond van originaliteit, inhoud en impact op het onderzoek en/of de klinische praktijk”.

Het winnende artikel beschrijft een onderzoek naar het effect van ReAttach, een innovatieve  methode op het gebied van cognitieve schema therapie. Het effectiviteitsonderzoek laat een grote significante vermindering van disfunctionele denk- en gedragspatronen zien bij twee groepen patiënten – een van 240 en een van 82 patiënten – na vijf behandelingen met ReAttach.

Autisme
ReAttach wordt succesvol toegepast bij de behandeling van post traumatische stress en persoonlijkheidsstoornissen. De resultaten van de nieuwe schema therapie zijn ook bij kinderen en jeugdigen, verstandelijk beperkten en mensen met een autisme spectrum stoornis veelbelovend. Dit wordt beschreven in de tweede en derde publicatie van Weerkamp-Bartholomeus die eveneens voor de prijs waren genomineerd.

Onder de acht genomineerde artikelen bevond zich nog een vierde artikel van Nederlandse bodem, over een behandeling van automutilatie en suicidegedachten bij borderline patiënten geschreven door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, het Vincent van Gogh Instituut in Venray, de Universiteit van Maastricht, de Radboud Universiteit en het Pompe Instituut voor Forensische Psychiatrie in Nijmegen.

De prijs van 2000 euro wordt gebruikt voor het pro deo opleiden van ReAttach therapeuten in lage lonen landen.