ReAttach methode krijgt wetenschappelijke waardering uit buitenland

Het wetenschappelijke tijdschrift Clinical Neuropsychiatry, Journal of Treatment Evaluation, heeft haar prijs voor het beste artikel van 2015 toegekend aan de Eindhovense orthopedagoge drs. Paula Weerkamp-Bartholomeus voor haar artikel “ReAttach a new schema therapy for adults and children? Part I: adults”.

Het doel van deze prijs was “de beste bijdrage te kiezen uit de publicaties in de periode van november 2014 tot en met mei 2015”, aldus de wetenschappelijke commissie. Daarbij moest het gaan om “een uitstekende bijdrage aan de klinisch psychiatrische praktijk op grond van originaliteit, inhoud en impact op het onderzoek en/of de klinische praktijk”.

Het winnende artikel beschrijft een onderzoek naar het effect van ReAttach, een innovatieve  methode op het gebied van cognitieve schema therapie. Het effectiviteitsonderzoek laat een grote significante vermindering van disfunctionele denk- en gedragspatronen zien bij twee groepen patiënten – een van 240 en een van 82 patiënten – na vijf behandelingen met ReAttach.

Autisme
ReAttach wordt succesvol toegepast bij de behandeling van post traumatische stress en persoonlijkheidsstoornissen. De resultaten van de nieuwe schema therapie zijn ook bij kinderen en jeugdigen, verstandelijk beperkten en mensen met een autisme spectrum stoornis veelbelovend. Dit wordt beschreven in de tweede en derde publicatie van Weerkamp-Bartholomeus die eveneens voor de prijs waren genomineerd.

Onder de acht genomineerde artikelen bevond zich nog een vierde artikel van Nederlandse bodem, over een behandeling van automutilatie en suicidegedachten bij borderline patiënten geschreven door wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam, het Vincent van Gogh Instituut in Venray, de Universiteit van Maastricht, de Radboud Universiteit en het Pompe Instituut voor Forensische Psychiatrie in Nijmegen.

De prijs van 2000 euro wordt gebruikt voor het pro deo opleiden van ReAttach therapeuten in lage lonen landen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen