Benoeming van de heer T.H. Sie tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

0
3762

Tijdens het Symposium atriumfibrilleren dat op vrijdag 20 november 2015 in Hotel Zwolle (Van der Valk) zal plaatsvinden ter gelegenheid van zijn afscheid wordt de heer T.H. (Hauw) Sie (1950) benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De burgemeester van Hattem, de heer drs. J.W. Wiggers, reikt de heer Sie de bij de onderscheiding behorende versierselen uit. De uitreiking zal samenvallen met de voordracht van de bestuursvoorzitter van Isala, dr. R. Dillman, tegen 13.35 uur.

De heer Sie heeft jarenlang baanbrekend werk verricht op het gebied van de chirurgische behandeling van hartritmestoornissen, in het bijzonder atriumfibrilleren. Hij trad in 1991 toe tot de staf “Hartlongchirurgie” van het ziekenhuis Isala in Zwolle. Sindsdien is hij werkzaam als cardiothoracaal chirurg. Hij ontwikkelde in 1995 de Radio-Frequency (RF) modified MAZE procedure samen met een aantal elektrofysiologen waaronder Willem Beukema. Dit was in de periode dat er in Nederland geen chirurgische behandeling bestond voor het zogeheten atriumfibrilleren (het onregelmatig kloppen van het hart). Gedurende de jaren die volgden heeft hij een baanbrekende rol gespeeld bij de introductie van de chirurgische behandeling van boezemfibrilleren.

De heer Sie geldt als een pionier in Nederland en wist de hartritmechirurgie in Zwolle nationaal en internationaal op de kaart te zetten. De brug die hij sloeg door voortdurende samenwerking met de cardiologische elektrofysiologen was zijn tijd ver vooruit en heeft er toe bijgedragen dat de groep cardiothoracaal chirurgen en cardiologen zijn samen gegaan in het “Isala Hartcentrum”.

Daarnaast heeft de heer Sie vele binnenlandse en buitenlandse chirurgen opgeleid in deze behandeling. Als “Visiting Consultant Surgeon” bezocht hij klinieken in Europa, de Verenigde Staten en in Azië, waaronder zijn geboorteland Indonesië.