Maakt transparantie de zorg beter?

0
1814

Zorgverleners, belangenbehartigers en zorgverzekeraars hebben de voorbije jaren intensief gewerkt aan transparante oncologische zorg met als doel deze te verbeteren. Heeft transparantie de zorg ook beter gemaakt? Op de conferentie ‘Reflecteren op goede oncologische zorg. De lijsten voorbij’ op 26 november, georganiseerd door patiëntenkoepel Levenmetkanker en het UMC Utrecht Cancer Center, wordt de balans opgemaakt.

Zorgprofessionals registreren hun handelingen en houden allerlei lijsten bij, zodat zorgprocessen inzichtelijk worden vastgelegd. Ondanks de voordelen kent registratie ook een keerzijden, namelijk registratielast en moeilijk te duiden uitkomsten. Hoe komen we van frustratie naar inspiratie? ‘We moeten terug naar de vraag waar transparante zorg voor dient. Zitten we op de goede weg of zijn we de essentie van de zorg uit het oog verloren?’, zegt Arja Broenland, interim-directeur van Levenmetkanker.

Prof. dr. Elsken van der Wall, internist-oncoloog UMC Utrecht Cancer Center.
Prof. dr. Elsken van der Wall, internist-oncoloog UMC Utrecht Cancer Center.

Gerenommeerde sprekers laten hun licht op dit onderwerp schijnen, waaronder Gonny ten Haaft, journalist, Anne-Marie Dingemans, longarts en oncoloog Maastricht UMC en Wim Schellekens, lid Raad van Toezicht Diakonessenhuis Utrecht/Zeist. Voorzitter is internist-oncoloog prof. dr. Elsken van der Wall.

Op de conferentie wordt het boek ‘Zo werkt goede zorg‘ gepresenteerd. Inspirerende voorbeelden van zorg voor mensen met kanker, afkomstig van ziekenhuizen en kankerpatiëntenorganisaties. De publicatie biedt zorgprofessionals inzicht hoe zij samen met de patiënt het verschil kunnen maken in de oncologische zorg. Meerdere organisaties presenteren hun praktijkvoorbeelden op de conferentie.

Datum en tijd: donderdag 26 november, 16.00 – 21.00 uur.
Locatie: UMC Utrecht
Aanmelden en informatie: levenmetkanker.nl/delijstenvoorbij

Over Levenmetkanker
Patiëntenkoepel Levenmetkanker, een federatie van 21 kankerpatiëntenorganisaties, is de belangenbehartiger voor mensen geraakt door kanker in Nederland.