Maakt transparantie de zorg beter?

Zorgverleners, belangenbehartigers en zorgverzekeraars hebben de voorbije jaren intensief gewerkt aan transparante oncologische zorg met als doel deze te verbeteren. Heeft transparantie de zorg ook beter gemaakt? Op de conferentie ‘Reflecteren op goede oncologische zorg. De lijsten voorbij’ op 26 november, georganiseerd door patiëntenkoepel Levenmetkanker en het UMC Utrecht Cancer Center, wordt de balans opgemaakt.

Zorgprofessionals registreren hun handelingen en houden allerlei lijsten bij, zodat zorgprocessen inzichtelijk worden vastgelegd. Ondanks de voordelen kent registratie ook een keerzijden, namelijk registratielast en moeilijk te duiden uitkomsten. Hoe komen we van frustratie naar inspiratie? ‘We moeten terug naar de vraag waar transparante zorg voor dient. Zitten we op de goede weg of zijn we de essentie van de zorg uit het oog verloren?’, zegt Arja Broenland, interim-directeur van Levenmetkanker.

Prof. dr. Elsken van der Wall, internist-oncoloog UMC Utrecht Cancer Center.

Prof. dr. Elsken van der Wall, internist-oncoloog UMC Utrecht Cancer Center.

Gerenommeerde sprekers laten hun licht op dit onderwerp schijnen, waaronder Gonny ten Haaft, journalist, Anne-Marie Dingemans, longarts en oncoloog Maastricht UMC en Wim Schellekens, lid Raad van Toezicht Diakonessenhuis Utrecht/Zeist. Voorzitter is internist-oncoloog prof. dr. Elsken van der Wall.

Op de conferentie wordt het boek ‘Zo werkt goede zorg‘ gepresenteerd. Inspirerende voorbeelden van zorg voor mensen met kanker, afkomstig van ziekenhuizen en kankerpatiëntenorganisaties. De publicatie biedt zorgprofessionals inzicht hoe zij samen met de patiënt het verschil kunnen maken in de oncologische zorg. Meerdere organisaties presenteren hun praktijkvoorbeelden op de conferentie.

Datum en tijd: donderdag 26 november, 16.00 – 21.00 uur.
Locatie: UMC Utrecht
Aanmelden en informatie: levenmetkanker.nl/delijstenvoorbij

Over Levenmetkanker
Patiëntenkoepel Levenmetkanker, een federatie van 21 kankerpatiëntenorganisaties, is de belangenbehartiger voor mensen geraakt door kanker in Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen