MUMC+ zet mini-pacemaker in bij boezemfibrilleren

Array

Minder bijwerkingen voor hartpatiënten door minuscule technologie
Het Maastricht UMC+ is het eerste ziekenhuis in Limburg dat ’s werelds kleinste pacemaker heeft ingebracht bij een patiënt. De behandeling werd onlangs uitgevoerd door de Maastrichtse cardioloog Kevin Vernooy. De mini-pacemaker is niet groter dan een flinke vitaminepil en is zo’n 90 procent kleiner dan de standaard pacemaker. Het apparaatje, dat ontwikkeld is door Medtronic, wordt momenteel door slechts een beperkt aantal ziekenhuizen in Nederland gebruikt.

De mini-pacemaker kan uitkomst bieden bij patiënten met een te trage hartslag of boezemfibrilleren. Bij dergelijke aandoeningen wordt een pacemaker ingebracht die het regelmatige ritme van het hart herstelt door middel van elektrische impulsen. De pacemaker wordt normaliter via een chirurgische ingreep ingebracht en functioneert met behulp van speciale draden die tot in hart geplaatst worden. In tegenstelling tot de conventionele pacemaker is de kleinere variant echter draadloos en kan via de lies worden ingebracht. Door deze minder ingrijpende behandeling is de verwachting dat er zowel op korte, als op lange termijn minder complicaties zullen optreden.

Innovatie op de vierkante centimeter
Kevin Vernooy van het Maastricht UMC+ is één van de weinige cardiologen in Nederland die momenteel werkt met de minuscule technologie: “De mini-pacemaker heeft nu eenmaal een aantal grote voordelen ten opzichte van de traditionele methode, ook op de lange termijn. Zo zal de patiënt niet alleen sneller herstellen na de ingreep, de mini-pacemaker is niet van buitenaf zichtbaar en ook de levensduur van de batterij is met gemiddeld zo’n tien jaar behoorlijk lang.” De nieuwe pacemaker kan momenteel geplaatst worden bij patiënten die enkel stimulatie in de hartkamer nodig hebben. Dit is een eerste stap in de verdere ontwikkeling van de technologie. In de toekomst komen mogelijk ook hartpatiënten met andere ritmeproblematiek in aanmerking voor een mini-pacemaker.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen