Landelijke samenwerking voor zorginnovatie

0
6544

Minister Edith Schippers onthult Zorginnovatie.nl om oprichting Stichting Zorginnovatie Nederland te ondersteunen
Op woensdag 25 november hebben in perscentrum Nieuwspoort acht regionale innovatienetwerken voor een landelijke strategische samenwerking getekend en daarmee Stichting ZorgInnovatie Nederland opgericht. De partners zijn Amsterdam Economic Board, Economic Board Utrecht, EIZT, Health Valley, HANNN, Medical Delta, OMFL en VitaValley.

Organisaties, bijvoorbeeld zorginstellingen of investeerders, zoeken vaak naar specifieke innovaties. Of het nou gaat om domotica, virtual reality oplossingen of nieuwe zorgconcepten. Reden hiervoor kan zijn omdat ze hen willen  ondersteunen met een investering of omdat ze hun zorgverlening willen verbeteren. Het probleem is echter dat deze organisaties door de snelle ontwikkelingen, niet weten waarvoor zij moet kiezen. Bovendien probeert elke partij zijn innovatie bij vele belanghebbenden onder de aandacht te brengen, wat niet efficiënt is. ZorgInnovatie helpt organisaties een weloverwogen, of goed gefundeerde selectie te maken.

Nationale samenwerking brengt vraag en aanbod van innovaties bij elkaar
ZorgInnovatie helpt om innovaties en de behoefte ernaar bij elkaar te brengen. Enerzijds met behulp van de online community, maar ook door actieve ondersteuning van de aangesloten organisaties die hun regionale netwerken en initiatieven inzetten. Na actieve screening en scouting van innovaties wordt ook inzichtelijk welke behoeften de innovaties hebben. Deze worden waar mogelijk regionaal en waar noodzakelijk landelijk of internationaal ingevuld. Door de unieke samenwerking komen innovaties sneller tot stand en wordt het innovatieklimaat in Nederland verbeterd.

Over Stichting ZorgInnovatie Nederland
Stichting ZorgInnovatie Nederland is een samenwerking van acht regionale innovatienetwerken in de zorg: Amsterdam Economic Board, Economic Board Utrecht, EIZT (Expertisecentrum voor Innovatieve Technologie), Health Valley, HANNN (Healthy Ageing Network Northern Netherlands), Medical Delta, OMFL (Ontwikkelingsmaatschappij Flevoland) en VitaValley. Een unieke samenwerking waarbij alle regio’s zowel financiële als in kind bijdragen leveren. De verwachting is dat in de nabije toekomst meer regio’s aansluiten. Bovendien is er veel interesse vanuit zorginstellingen en investeerders om zich aan te sluiten en de innovaties verder te helpen naar grootschalige implementatie.