Ontwikkel zorgdomotica samen met cliënten

Array

Onderzoek naar implementatie van domotica in de zorg
Het lectoraat ICT-Innovaties in de Zorg van Windesheim heeft bij zorgorganisatie Norschoten in Barneveld e.o. onderzoek gedaan naar de implementatie van een nieuw domoticaproject. Hieruit blijkt onder andere dat zorgdomotica de veiligheid en het woongemak voor de cliënten verbetert. ‘Het is belangrijk om de geschiktheid van domoticaoplossingen met de cliënt te beoordelen’, zegt onderzoekster Elles Gyaltsen-Lohuis. De uitkomsten van het onderzoek staan in het boekje Zorgdomotica in de praktijk – Ervaringen van zorgorganisatie Norschoten’.

Domotica in de zorg gaat anno 2015 verder dan traditionele hulpmiddelen als belmatten, trekkoorden en radiografisch vergrendelbare deuren. Zo werkt zorgorganisatie Norschoten met een systeem van persoonsalarmering met camera’s, inclusief een spreek-luisterverbinding. De signalen en beelden komen rechtstreeks binnen op de smartphone van de verzorgende, die direct met de cliënt kan communiceren.

Elles Gyaltsen-Lohuis van het lectoraat ICT-Innovaties in de Zorg van Windesheim onderzocht hoe bestuurders, cliënten, verzorgenden en familieleden en mantelzorgers het systeem ervaren. ‘Zorgdomotica kan de veiligheid, het woongemak en de zorg in woon- en zorgcomplexen voor ouderen verbeteren’, zegt Gyaltsen-Lohuis. Het onderzoek heeft ook verbeterpunten naar voren gebracht, zoals het betrekken van de gebruikers in de ontwikkeling en implementatie van domotica en de samenwerking tussen de zorgorganisatie en de leverancier.

Domotica afstemmen op persoonlijke situatie

Gyaltsen-Lohuis deed haar onderzoek bij de verpleegunit van Norschoten in Kootwijkerbroek, waar 32 somatische en psychogeriatrische cliënten sinds januari 2015 kleinschalig wonen en waar ook het nieuwste domoticaproject werd uitgerold. Ze hield interviews en liep ook een aantal diensten mee. De cliënten van Norschoten gaven aan dat ze privacy eigenlijk geen issue vinden en raden aan vooral gebruik te maken van de mogelijkheid de domotica af te stemmen op de persoonlijke situatie. Ook de familieleden en mantelzorgers staan positief tegenover de inzet van zorgdomotica. Voor de verzorgenden maakt de domotica het mogelijk de zorg beter af te stemmen op de individuele behoeften van cliënten en tegelijk om hun eigen werkzaamheden beter in te delen.

Over het onderzoek
Norschoten is een kleinschalige ambitieuze VVT-aanbieder in Barneveld e.o. die grotendeels op eigen kracht innovatieve domotica implementeert op nieuwe locaties en afdelingen. Samen met technisch dienstverlener Leertouwer is het persoonsalarmeringssysteem ‘Conview Care’ ontworpen waar onderzoek naar is gedaan. Omdat Norschoten en Leertouwer hun ervaringen over implementatie van innovatieve zorgdomotica willen delen, is een compact boekje gemaakt met de resultaten van het onderzoek van Windesheim. De Vitaal Thuis-coalitie van innovatienetwerk VitaValley verzorgt de verspreiding. In deze coalitie werken verschillende partners samen en wordt kennis gedeeld om succesvolle zorginnovaties te realiseren.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen