Zes miljoen voor experimentele behandeling chronische clusterhoofdpijn

Stimulatie van de achterhoofdzenuw als behandeling voor chronische clusterhoofdpijn wordt per 1 januari 2016 onder bepaalde voorwaarden volledig vergoed in het basispakket. Zorgverzekeraars reserveren hiervoor zes miljoen euro. Het gaat om chronische clusterhoofdpijn die niet met medicijnen te behandelen is. De ingreep moet uitgevoerd en bestudeerd worden binnen de ICON studie, een internationaal onderzoek geleid door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Vergoeding binnen basispakket
Minister Schippers van VWS heeft toestemming verleend om, per 1 januari 2016, stimulatie van de achterhoofdzenuw voor medicamenteus onbehandelbare chronische clusterhoofdpijn volledig te vergoeden binnen het basispakket mits de ingreep uitgevoerd en bestudeerd wordt binnen het ICON onderzoek. Deze zogenaamde “voorwaardelijke financiering” geldt voorlopig voor een periode van maximaal vier jaar. De zorgverzekeraars reserveren hiervoor een bedrag van ruim zes miljoen euro. Als de resultaten van de ICON studie uitwijzen dat achterhoofdzenuwstimulatie voor chronische clusterhoofdpijn inderdaad effectief en veilig is, kan de behandeling blijvend worden opgenomen in het basispakket.

De ICON studie
De ICON studie bestudeert het effect van stimulatie van de achterhoofdzenuw bij medicamenteus onbehandelbare chronische clusterhoofdpijn, een buitengewoon ernstige vorm van aanvalsgewijze hoofdpijn. Hiervoor wordt bij het achterhoofd een electrode onder de huid ingebracht die de achterhoofdzenuw permanent kan stimuleren. Onderzocht wordt of met deze behandeling clusterhoofdpijn-aanvallen voorkomen kunnen worden en of de ernst van de aanvallen afneemt. De ICON studie wordt gecoördineerd vanuit het LUMC (Prof. Dr. M.D. Ferrari en Drs. I.F. de Coo) en uitgevoerd in samenwerking met Erasmus MC, Radboudumc, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en Zuyderland MC.

Deelname
Momenteel is er een wachtlijst voor deelname aan de ICON studie. Vanwege de hoge kosten kon de ingreep slechts beperkt uitgevoerd worden. Nu de ingreep vergoed wordt kunnen snel meer patiënten behandeld worden. De verwachting is dat het onderzoek hierdoor binnen afzienbare tijd afgerond kan worden.

De behandeling van clusterhoofdpijn, migraine en andere vormen van hoofdpijn is één van de topreferente zorgpaden binnen het LUMC. Kijk voor meer informatie op de LUMC website

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen