Zorg op maat van ontwikkeltafel naar ziekenhuisbed

Array

Promotie ?Qi Cao: Towards optimal decision making in personalized medicine
Personalized medicine is een relatief nieuw begrip in de medische wereld om nog beter zorg op maat te kunnen leveren. Immers, een behandeling die voor de ene patiënt goed werkt, heeft voor een andere patiënt soms geen effect. Maar hoe krijg je zulke ‘personalized medicine’ van de ontwikkeltafel naar het ziekenhuisbed? Qi Cao onderzocht dit in een studie naar hartfalen. Hij deed dit door gebruik te maken van risicovoorspellings-en besliskundige modellen.

In het eerste deel van zijn onderzoek bestudeerde Cao hoe het begrip ‘personalized medicine’ gebruikt kan worden om de behandeling van hartpatiënten te verbeteren. Hij deed dit door, in een grote Nederlandse onderzoeksgroep, een nieuwe benadering te introduceren waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen verschillende groepen hartpatiënten.

Dit programma bleek inderdaad in staat om beter te voorspellen welke individuen de meeste risico’s lopen en kan zo bijdragen aan betere overlevingscijfers. Het programma bleek bovendien meer kosteneffectief dan het gangbare programma waarin geen onderscheid wordt gemaakt tussen groepen patiënten (one-size-fits-all).

In het tweede deel van zijn onderzoek ontwikkelde Cao een methodologisch raamwerk om te kunnen onderzoeken of het gebruik van biomarkers, stofjes in ons bloed, vanuit een klinisch en economisch oogpunt de zorg voor hartpatiënten nog verder kan verbeteren. Dat bleek inderdaad het geval te zijn. De promovendus concludeert dat het op grotere schaal toepassen van de door hem toegepaste onderzoeksmethoden kan helpen om de schaarse onderzoeksmiddelen in de gezondheidszorg beter te benutten.

Curriculum Vitae
Qi Cao (1983) behaalde behaalde zijn Master of Science aan de universiteit van Dalarna, Zweden. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling Epidemiologie en binnen onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek werd gefinancierd door het Center of Translational Molecular Medicine (CTMM). Cao is als onderzoeker Pharmaco-economics verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen. De titel van zijn proefschrift is: “Towards optimal decision making in personalized medicine”.

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen