Drie urologen introduceren APP voor beleid rondom botcomplicaties bij patiënten met prostaatkanker

Vanaf vandaag is het mogelijk om de gratis werkafspraken app (WAPP) te downloaden waarmee een aantal beslismomenten voor behandeling ter voorkoming van botcomplicaties inzichtelijker en makkelijker worden gemaakt. Drie urologen in het zuiden van Nederland, Jorg Oddens, Kees van de Beek, Victor Zambon hebben het initiatief genomen om de WAPP te ontwikkelen op basis van de werkafspraken over het omgaan met zowel osteoporose als het verkleinen van de incidentie van botcomplicaties bij ossale metastasen. De WAPP bevat o.a. meerdere video’s, diverse diagnostische tools en een behandelschema.

Jorg Oddens, uroloog Jeroen Bosch Ziekenhuis, Den Bosch: “ In de steeds veranderende wereld van de behandeling van prostaatkanker is al decennia lang een plaats voor endocriene therapie. In de laatste jaren is een toenemend besef ontstaan dat osteoporose bij mannen die worden blootgesteld aan LHRH-analogen ook klinische consequenties kan hebben.

Leefstijladviezen en geneesmiddelen kunnen de gevolgen hiervan een halt toe roepen. Samen met Kees van de Beek ( MUMC+, Maastricht) en Victor Zambon (Zuyderland) hebben we in diverse studie- en discussieavonden een werkafspraak op papier gezet over het omgaan met zowel osteoporose als het verkleinen van de incidentie van botcomplicaties bij metastasen. Het werkafsprakenboekje met behandelschema is al geruime tijd beschikbaar en wordt erg goed ontvangen, deze app is een waardevolle aanvulling.”

Het aanvragen werkt eenvoudig. Via botcomplicaties.nl kun je je aanmelden als zorgverlener. Door aan te geven welke versie je graag wilt ontvangen (Apple of Android) krijg je de link om te downloaden direct doorgestuurd.

Victor Zambon, uroloog Zuyderland: “Het doel is vooral een overzichtelijke en eenvoudige tool te bieden aan collega-urologen. Apps worden steeds vaker ingezet om snel en nauwkeurig een advies op maat te formuleren. Met de werkafspraak als APP komen we weer een stukje dichterbij ons doel, meer aandacht voor botgezondheid bij prostaatkanker patiënten.”

De app is financieel mogelijk gemaakt door Amgen bv. Betrokken bij mensen met prostaatkanker.

Bron: Public Eyes Healthcare