
Hartstichting reikt 3,5 miljoen uit aan toptalenten
ArrayDe Hartstichting heeft woensdag beurzen uitgereikt aan 12 jonge talentvolle wetenschappers. Met de Dekkerbeurzen, die in totaal 3,5 miljoen euro waard zijn, kunnen zij de komende jaren onderzoek doen naar het voorkomen, behandelen en genezen van hart- en vaatziekten. De 12 onderzoekers, allen werkzaam aan een Universitair Medisch Centrum of universiteit, zijn als beste naar voren gekomen uit 83 aanvragen die de Hartstichting in 2015 heeft ontvangen. Een uitgebreide selectieprocedure ging hieraan vooraf.
Dekkerbeurzen
De Hartstichting reikt jaarlijks beurzen uit voor talentvolle wetenschappers op het gebied van hart- en vaatziekten: de Dekkerbeurzen. Aan de toekenning van deze persoonsgebonden beurzen gaat een strenge selectieprocedure vooraf. De beurzen zijn vernoemd naar dr. Bart Dekker, die van 1971 tot 1987 medisch directeur van de Hartstichting was. De afgelopen jaren reikte Dekker altijd de hoogste onderzoeksbeurs uit. Daarbij hield hij een vurig betoog over het belang van wetenschappelijk onderzoek naar hart- en vaatziekten. Eind november 2015 is Bart Dekker overleden.
De Dekkerbeurzen bieden toptalent de kans om belangrijk onderzoek te doen naar het voorkomen, behandelen en genezen van hart- en vaatziekten. De beurzen zijn vernoemd naar dr. E. Dekker, oud-medisch directeur van de Hartstichting.
Dekkerbeurzen 2015
In 2015 kregen 12 talentvolle onderzoekers een Dekkerbeurs van de Hartstichting en zo de kans veelbelovend onderzoek naar hart- en vaatziekten uit te voeren.
Lees hieronder meer over de onderzoeken die met een Dekkerbeurs 2015 zijn gestart:
Onderzoek naar hartfalen
Onderzoek naar hartfalen is het thema van 6 van de 12 onderzoeken die een Dekkerbeurs kregen. Betere behandeling van hartfalen is een van de topprioriteiten van de Hartstichting de komende jaren.
- Software om de behandeling van hartfalen met speciale pacemaker te verbeteren
Joost Lumens van Maastricht UMC+ werkt aan een programma dat nabootst hoe iemands hart pompt. Hiermee wil hij de behandeling van hartfalen met een speciale pacemaker verbeteren. - Kan een nieuw eiwit hartfalen door een stijf hart tegengaan?
Paula Da Costa Martins van Maastricht UMC+ zoekt naar een nieuwe manier om hartfalen te behandelen. Ze denkt dat de kleine bloedvaatjes in het hart belangrijker zijn dan tot nu toe werd gedacht.
- Tegengaan hartfalen door veroudering
Anna Papageorgiou van Maastricht UMC+ richt zich met haar onderzoek op een complex eiwit, dat een belangrijke rol lijkt te spelen bij hartfalen. - Op zoek naar nieuwe route om hartfalen te remmen
Wouter Meijers van UMC Groningen onderzoekt hoe je veroudering van het hart vroeg kunt ontdekken om zo te voorkomen dat de hartspier steeds stijver wordt. - Nieuwe driedimensionale technieken om hartfalen beter te behandelen
Marc Strik van Maastricht UMC+ onderzoekt of te voorspellen is of een speciale pacemaker de klachten van een hartfalenpatiënt verhelpt. - Ernst erfelijke hartspierziekte voorspellen
Annette Baas van UMC Utrecht zoekt naar aanwijzingen in het bloed die voorspellen of iemand met erfelijke aanleg voor hartspierziekte deze ziekte werkelijk krijgt en hoe ernstig die wordt.
Onderzoek naar ritmestoornissen erfelijke hartspierziekte
- Kans op hartstilstand bij erfelijke hartspierziekte
Anneline te Riele van het UMC Utrecht onderzoekt welke mensen met een erfelijke hartspierziekte grote kans lopen op ernstige ritmestoornissen of een plotselinge hartstilstand.
Onderzoek naar slagaderverkalking en hartinfarct
- Vetten in bloed beter onder controle krijgen
Jan Albert Kuivenhoven van UMC Groningen doet onderzoek naar bloedvetten, zoals cholesterol. Hij hoopt aangrijpingspunten te vinden voor nieuwe geneesmiddelen die slagaderverkalking tegengaan, en zo hart- en herseninfarcten voorkomen. - Hoe leidt een vette lever tot hart- en vaatziekten?
Martijn Brouwers van Maastricht UMC+ onderzoekt hoe een vette lever leidt tot schade aan de bloedvaten. Hij verwacht dat de aanmaakroute van het levervet daarbij belangrijk is. - Voorkomen nieuw hartinfarct door remmen actieve bloedplaatjes
Judith Cosemans van Maastricht UMC+ wil oplossingen vinden om actieve bloedplaatjes af te remmen om zo de kans op een volgend hartinfarct te verkleinen.
Onderzoek naar aangeboren hartafwijkingen
- Complicaties na aangeboren hartafwijking opsporen via bloed
Vivan Baggen van Erasmus MC zoekt naar stofjes in het bloed die helpen om complicaties bij volwassenen met een aangeboren hartafwijking tijdig op te sporen.
Onderzoek naar gezonde leefstijl
- Wat is de relaties tussen verzadigde vetten uit zuivel en de kans op hart- of vaatziekten?
Ivonne Sluijs van UMC Utrecht wil met haar onderzoek de de relatie tussen verzadigde vetten uit zuivel en hart- en vaatziekten ophelderen.
Maastricht UMC+ ontvangt van alle deelnemende universiteiten en Universitair Medisch Centra het grootste bedrag, omdat daar zes grote onderzoeken worden opgestart. Vier daarvan richten zich op hartfalen. Andere (persoonsgebonden) beurzen hebben betrekking op onderzoek naar onder meer aangeboren hartaandoeningen en hartspierziekte, verzadigd vet in voeding en medicijnen.