Nog geen griepepidemie

0
1093

Er is nog geen griepepidemie in Nederland. Hoewel het aantal influenza-achtige ziektebeelden de afgelopen weken regionaal was verhoogd (met name in het midden van Nederland), is er landelijk gezien nog niet veel aan de hand. Ook in Vlaanderen is het nog rustig. Wel is het aantal griepgevallen onder 15 tot en met 64-jarigen stijgende. Maar dat wordt tot nog toe gecompenseerd door 65-jarigen en ouder, die weinig griep lijken te hebben. Zie het gehele verslag met updates op https://www.degrotegriepmeting.nl/nl/artikelen/nog-geen-griepepidemie/.

Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL ziet wél een overschrijding van haar epidemische grens. De Peilstations van huisartsen aangesloten bij de NIVEL surveillance zien voornamelijk jonge kinderen (0 – 4 jaar). De Grote Griepmeting registreert griep- en verkoudheidsgevallen onder adolescenten en volwassenen. In Nederland melden maar weinigen van hen zich met griep bij de huisarts.

Hoe de griep dit jaar verder zal verlopen, valt nog niet te voorspellen. Niet zelden begint een epidemie pas in februari of maart. Maar er is ook wel eens een winter zonder noemenswaardige griep geweest, zoals 2013-2014. Het A(H1N1)-griepvirus dat op dit moment in Europa overheerst, zit in de griepprik. Mogelijk dat de prik minder beschermt tegen B-griep. Daarvan is de Yamataga-lijn in het drievoudige vaccin opgenomen, terwijl op dit moment veelvuldig de Victoria-lijn wordt waargenomen.

Carl Koppeschaar
www.degrotegriepmeting.nl / www.influenzanet.eu