Update Publiekslezingen hartzorg Treant

Array

Voorkomen én genezen
Elke dag overlijden in Nederland ruim honderd mensen aan hart- en vaatziekten. Door mensen te informeren over de risicofactoren probeert Treant Zorggroep dat aantal terug te dringen. Daarom organiseert Treant in februari verschillende publiekslezingen. Zowel in Emmen als in Hoogeveen gaan deze over het voorkomen en de behandeling van hartziekten. Iedereen is van harte welkom.

De lezing op ziekenhuislocatie Bethesda staat geheel in het teken van belangrijke risicofactoren. Behalve de schadelijke effecten van roken komen ook de gevaren van overgewicht en hoge bloeddruk aan de orde. Hetzelfde geldt voor minder bekende risicofactoren zoals apneu. ‘Dit is een onderbreking van de ademhaling tijdens de slaap’, legt cardioloog Van der Wielen uit. ‘Dit tijdelijke zuurstoftekort kan leiden tot hartritmestoornissen en zelfs een hartinfarct.’

Tijdens de publiekslezing is ook aandacht voor hart- en vaatziekten bij vrouwen. Deze aandoening is namelijk doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. ‘De symptomen bij een hartinfarct zijn bij vrouwen meestal anders dan bij mannen. Daarom worden hartziekten vaak niet op tijd herkend met soms fatale gevolgen. Goede voorlichting is dus heel belangrijk’, stelt de cardioloog.

Optimale hartzorg
Bij de lezing in het Hamsphire Hotel in Emmen (op dinsdagavond 16 februari) is het thema ‘optimale hartzorg dicht bij de Drentse patiënt’. In Zuidoost-Drenthe kampen nog relatief veel mensen met overgewicht, hoge bloeddruk en een rookverslaving. Daardoor zijn hartinfarcten en ritmestoornissen aan de orde van de dag. Wie een hartaanval krijgt, heeft zo snel mogelijk medische zorg nodig. ‘Dan telt elke seconde’, benadrukt cardioloog Jessurun van ziekenhuislocatie Scheper. Om deze patiënten een lange rit naar Zwolle of Groningen te besparen, kreeg het Scheper in 2009 de beschikking over dotterfaciliteiten. De behoefte aan deze behandeling is groot: sinds de start zijn in Emmen al bijna tienduizend dotteroperaties uitgevoerd. ‘Als interventiecardiologen hebben we veel ervaring en daardoor leveren wij optimale kwaliteit van zorg.’

Datum, tijden en aanmelden
De publiekslezing in ziekenhuislocatie Bethesda is op dinsdagavond 23 februari en gaat over cardiale risicofactoren. De publiekslezing in Emmen is op dinsdagavond 16 februari in het Hampshire Hotel, Van Schaikweg 55. Het thema is ‘optimale hartzorg dichtbij de Drentse patiënt’. Bij beide lezingen is een stand waar bezoekers een ‘hart-gezondheidscheck’ kunnen doen. De lezingen zijn van 18.00 tot 22.00 uur. Op www.treant.nl staat meer informatie over het programma en de wijze van aanmelden.

Er blijkt een overweldigende belangstelling te zijn voor de publiekslezing in Bethesda (23 februari), deze is inmiddels al vol. We organiseren daarom in het najaar opnieuw een lezing hierover in Bethesda. Bij de lezing in het Hampshire Hotel in Emmen is nog wel plek (16 februari).

Bron: Treant Zorggroep

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen