Nederlandse samenleving betaalt 21,2 tot 43,2 miljard per jaar voor roken

De totale kosten van roken bedragen € 21,2 tot €43,2 miljard per jaar, ten opzichte van een Nederland waarin nooit gerookt is. Dit is € 2.000 per jaar per hoofd van de bevolking.
‘Roken is dodelijk’. ‘Rokers sterven jong’. ‘Roken veroorzaakt kanker’. Deze waarschuwingen staan op pakjes sigaretten. Een gemiddelde roker sterft tien jaar eerder dan de gemiddelde ‘nooit-roker’. Jaarlijks sterven wereldwijd 6 miljoen mensen door roken, waarvan ruim 600 duizend als gevolg van meeroken. In Nederland overlijden ieder jaar 20.000 mensen aan ziektes die worden veroorzaakt door roken. Naast elke tabaksdode zijn er nog 20 personen die chronisch ziek worden door roken. Dertien procent van onze totale ziektelast wordt veroorzaakt door roken. En dit is nog maar een deel van de kosten die gepaard gaan met roken.

Ondanks de dodelijke effecten van roken, rookt nog steeds 25 procent van de bevolking. Een groot deel begint al op zeer jonge leeftijd te roken en komt daar op latere leeftijd niet meer van af. Roken is verslavend. Stoppen blijkt voor veel mensen moeilijk, de waarschuwingen op de pakjes sigaretten ten spijt.

Om de urgentie van beleid om te stoppen met roken te laten zien heeft de Stichting Eindspel Tabak aan SEO Economisch Onderzoek gevraagd om de totale kosten van roken voor de Nederlandse samenleving te becijferen. SEO presenteert vandaag een rapport [PDF] waarin deze cijfers bekend worden gemaakt. Uit het onderzoek blijkt dat vooral (ex)rokers de maatschappij veel geld kosten: ze leven korter en hebben een lagere levenskwaliteit.

Methode
De kosten van roken zijn gemeten door twee situaties met elkaar te vergelijken: de hypothetische situatie dat niemand in Nederland rookt of ooit heeft gerookt met de situatie waarin wel gerookt wordt. Het verschil in welvaart tussen de twee situaties is het effect van roken.

De berekening start met het bepalen hoe de Nederlandse bevolking eruit gezien zou hebben als er niemand ooit gerookt zou hebben. Hoeveel mensen zouden er dan leven, hoe gezond zouden ze zijn, hoe productief en hoeveel zorgkosten zouden ze gemaakt hebben? Deze situatie wordt vergeleken met de situatie waarin wel gerookt wordt.

Jaarlijks sterven in Nederland 20.000 mensen aan ziektes die door roken worden veroorzaakt. Desondanks blijft nog steeds 25 procent van de bevolking roken, blijkt uit het onderzoek. De meeste rokers raken reeds op jonge leeftijd verslaafd en kunnen dan niet meer stoppen.

Er zijn door SEO drie scenario’s uitgewerkt -lage kosten, middenscenario en hoge kosten- waarbij de kosten worden berekend ten opzichte van de hypothetische situatie van ”een Nederland waarin nooit gerookt is”.

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen