Stoppen met roken in achterstandsgebieden

Promotie Fiona Benson: Evaluation of smoking cessation services in disadvantaged areas of the Netherlands.
Mensen uit achterstandsgebieden slagen er minder vaak in te stoppen met roken. Ook zijn er in deze groep meer mensen verslaafd aan roken. Deze groepen moeten veel beter bereikt worden met maatregelen tegen roken waarvan bewezen is dat ze de stopkans aanzienlijk vergroten. En dat moet gecombineerd worden met de aanpak van sociale acceptatie van het roken onder deze groepen.

Dit stelt onderzoekster Fiona Benson in haar onderzoek naar de effectiviteit van therapiee?n om te stoppen met roken in achterstandsgebieden in Nederland.

Ee?n op twee rokers sterft aan de gevolgen van het tabaksgebruik. Er is echter verschil in rokersgedrag en stop-gedrag tussen mensen met een lage socio-economische achtergrond en mensen met een middel- tot hoge economische achtergrond. Bij mensen uit de lagere economische klasse is roken als gedrag nog altijd meer toelaatbaar dan bij anderen. Om deze reden zijn rokers-gerelateerde ziekten vaker een probleem in achterstandsgroepen. En stoppen met roken is een groter probleem.

Onderzoekster Benson pleit ervoor dat er op nationaal niveau aandacht wordt besteed aan de sociale norm tegenover roken in deze groepen. Daarnaast zijn niet alle ontwikkelde interventies om te stoppen met roken ook geschikt voor de groep uit achterstandsgebieden. Het is belangrijk dat huisartsen weten welke stoppen met roken voorzieningen er in hun wijk aanwezig zijn, en dat ze hun patie?nten daarnaar door verwijzen.

Dit is een bericht uit AMC Wetenschapsagenda 2e helft februari 2016

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen