AMC doorstaat opnieuw internationale toets patiëntveiligheid

0
1240

Het Academisch Medisch Centrum heeft opnieuw een zware internationale toets doorstaan op het gebied van kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid. Bij deze heraccreditatie zijn voor het eerst ook onderwijs en onderzoek onder de loep genomen.

Het AMC werd in 2012 als eerste ziekenhuis in Nederland getoetst door de Joint Commission International (JCI). In februari is het AMC opnieuw door JCI bezocht om te kijken of het AMC de kwaliteit heeft weten vast te houden en te verbeteren.

Bij elke heraccreditatie legt JCI de lat namelijk weer hoger. Begin februari hebben vijf inspecteurs van JCI een week lang het AMC uitgebreid onder de loep genomen. Op ruim 1200 aspecten is het AMC beoordeeld. De conclusie van JCI: het AMC heeft zijn zaken goed op orde.

De JCI-standaarden richten zich op zorgkwaliteit en patiëntveiligheid. Daarbij gaat het om uiteenlopende onderwerpen als medicatieveiligheid, correcte identificatie van patiënten en beperking van het risico op ziekenhuisinfecties. Ook allerlei logistieke en organisatorische processen worden bekeken. Bij deze heraccreditatie zijn tevens twee nieuwe aspecten – speciaal voor universitair medische centra – getoetst: medisch onderwijs en mensgebonden wetenschappelijk onderzoek.

Kenmerkend voor JCI is de tracer-methodiek. De inspecteurs volgen het spoor – een trace –dat een patiënt op zijn of haar weg door de organisatie aflegt: vanaf de telefonische aanmelding, aan de balie, tot en met de opname en het hele proces daarna. Met deze methode onderzoekt JCI of er goede afspraken zijn gemaakt en of die ook nagekomen worden, en of processen op elkaar aansluiten. Allemaal met de kwaliteit van zorg en de veiligheid voor patiënten, bezoekers en medewerkers in het achterhoofd.

De JCI-accreditatie is een internationale kwaliteitserkenning. JCI, een WHO-erkende organisatie, heeft veel toonaangevende zorginstellingen in de wereld getoetst. Met de heraccreditatie en het daarbij horende Gold Seal of Approval laat het AMC zien waar het voor staat: veilige patiëntenzorg, baanbrekend onderzoek en uitstekend onderwijs.