‘Cijfers over verwarde personen op straat zijn nog veel hoger’

Array

Onderbuikgevoel politie klopt
In 2015 meldde de politie bijna 66.000 incidenten waarbij verwarde personen waren betrokken. Sinds 2011 is een stijging van 65 procent gerapporteerd, maar de werkelijke cijfers liggen nog veel hoger. Dat blijkt uit het artikel van Jeroen van Goor: ‘Spin in het zorgweb. Verwarde personen en de politie’ uit het maartnummer van De Psycholoog, het vaktijdschrift van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP). De inzet van zorgcoördinatoren, gekoppeld aan een verbeterde manier van registreren, brengt de werkelijke omvang van de problematiek in kaart, aldus hoofdinspecteur Jurien Zondervan, projectleider OGGZ (Openbare Geestelijke Gezondheidszorg) binnen de politie-eenheid Noord-Holland: ‘Met de verbeterde registratie kwamen we erachter dat we (…) slechts 40 procent van de werkelijkheid hebben gezien. De cijfers over verwarde personen zijn dus nog veel hoger en dat klopt ook met ons onderbuikgevoel dat het echt een groot probleem is.’ 

Moreel leiderschap
Schendingen van integriteitsnormen, zoals fraude, intimidatie en pestgedrag, brengen veel teweeg op de werkvloer. Leiders zetten immers de toon voor de rest van de medewerkers, maar tegelijkertijd hangt de effectiviteit van hun leiderschap in belangrijke mate af van de percepties die medewerkers van ze hebben. Leonie Heres (Radboud Universiteit) onderzocht welke rol impliciete, a priori verwachtingen van medewerkers spelen bij dergelijke percepties en wat dat betekent voor moreel leiderschap op de werkvloer. ‘Door met medewerkers in gesprek te gaan over het leiderschap (…) kunnen leidinggevenden de verwachtingen van medewerkers enigszins proberen bij te stellen en mogelijk meer begrip creëren voor hun leiderschap.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen