Darmkankercellen in de kiem te smoren

Array

Het is mogelijk om stamcellen in de darm selectief uit te schakelen die door een genetische verandering dreigen uit te groeien tot kankercellen. Tot deze bevinding komen onderzoekers van het AMC en van de Universiteit van Cambridge in een studie die woensdag 9 maart is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications. De bevinding is van belang voor de ontwikkeling van medicijnen die ter preventie van darmkanker kunnen worden ingezet, maar dat zal zeker nog enkele jaren op zich laten wachten.

Uit het onderzoek van het Laboratorium voor Experimentele Oncologie en Radiobiologie en de collega’s van de universiteit van Cambridge blijkt dat de ontspoorde stamcellen na een mutatie afhankelijk worden van een molecuul dat verhindert dat de cellen zichzelf doden. Ze groeien dan ongeremd door. Door dit molecuul te remmen, en zo de schakelaar uit te zetten in die stamcellen, wordt het ontstaan van darmkanker tegengegaan, zo blijkt uit het onderzoek. De gezonde stamcellen, noodzakelijk voor de aanmaak van nieuw darmweefsel, blijven daarbij ongemoeid. Deze cellen zijn niet afhankelijk van dat molecuul.

De onderzoekers willen nu kijken of dit mechanisme, een moleculaire schakelaar, te gebruiken is bij mensen met familiaire darmkanker. Die krijgen op jonge leeftijd veel poliepen in hun dikke darm, het voorstadium van darmkanker. Bijna al deze patiënten ontwikkelen voor hun veertigste darmkanker, tenzij de dikke darm in zijn geheel wordt verwijderd. Het idee is om te kijken of de remming van het eerder genoemde eiwit met een geneesmiddel, de ontwikkeling van darmkanker bij deze groep dwarsboomt. Het zal nog jaren duren voordat deze bevindingen geschikt zijn om gebruikt te worden in patiënten.

De onderzoekers zeggen dat deze methode alleen werkt in het verre voorstadium van darmkanker. ‘Heeft de ziekte eenmaal om zich heen gegrepen dan speelt het onderzochte mechanisme een ondergeschikte rol’, zeggen onderzoekers Maartje van der Heijden en haar begeleider Louis Vermeulen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen