Beïnvloedt etniciteit de biologie van borstkanker? #EBCC10

Array

#EBCC10 Hoewel borstkanker vaak agressiever blijkt bij Zuid-Aziatische en zwarte vrouwen dan bij blanke vrouwen, is dit verschil vooral te wijten aan de leeftijdsverschillen tussen deze bevolkingsgroepen in Groot-Brittannië, blijkt uit onderzoek van de Britse epidemioloog Dr. Toal Gathani.

Ghatani en haar collega’s analyseerden data van meer dan 68.000 vrouwen met borstkanker over de periode 2006-2013. Van deze vrouwen waren er 66192  blank, 1233 Zuid-Aziatisch en 641 zwart. Gekeken werd naar leeftijd bij diagnose, woonplaats, armoede, etniciteit, tumorgrootte, gradering, oestrogeenreceptorstatus (ER), herceptinreceptorstatus (HER2) en uitzaaiing naar de lymfeklieren.

De gemiddelde leeftijd bij diagnose bleek  bij Zuid-Aziatische en zwarte vrouwen (55 jaar) vijf jaar lager dan bij blanke vrouwen (60 jaar). Hoewel Zuid-Aziatische en zwarte vrouwen vaker een agressieve tumor bleken te hebben met ook vaker uitzaaiingen naar de lymfeklieren, verdween dit verschil grotendeels na correctie voor met name de factor leeftijd.

“Het lijkt alsof agressieve tumoren vaker voorkomen bij Zuid-Aziatische en zwarte vrouwen, maar dat komt doordat zij vaak jonger zijn dan blanke vrouwen”, legt Ghatani uit. “Deze vrouwen hebben op zich juist iets minder kans om borstkanker te krijgen dan blanke vrouwen. Dat bij hen de kanker op jongere leeftijd wordt geconstateerd, komt vooral doordat deze etnische groepen als geheel jonger zijn dan de populatie blanke vrouwen.”

Socio-economische factoren bleken weinig uit te maken. Wel waren de tumoren bij de etnische-minderheidsgroepen iets groter dan bij de blanke vrouwen, zelfs na correctie voor leeftijd en andere factoren. Volgens Gathani komt dit door vertraagde diagnose, bijvoorbeeld doordat ze niet gescreend zijn of langer met klachten bleven rondlopen voor ze een dokter raadpleegden. Deze factoren waren echter niet meegenomen in het onderzoek.

Voorzitter Cardoso vat samen: “Dit onderzoek laat zien dat de slechtere prognose voor borstkankerpatiënten uit etnische minderheidsgroepen in Groot-Brittannië in elk geval deels verklaard wordt door de jongere gemiddelde leeftijd in deze groepen. Uit eerder onderzoek blijkt dat leeftijd op zich niet bepalend is voor de prognose, maar wel het feit dat borstkanker op jongere leeftijd vaak slechtere prognostische kenmerken heeft. Daarom moet er meer onderzoek komen naar de rol van leeftijd en etniciteit in de prognose bij borstkanker

Abstract no: 4. “Ethnicity and the tumour characteristics of breast cancer in a large nationally representative sample of women in England”, donderdag, Clinical Science Symposium: Genes, families and other risk factors, 09.45-11.15 uur, Forum.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen