Volledige dosis bestraling voor borst niet altijd nodig bij vroege borstkanker #EBCC10

0
1989

#EBCC10 Volledige dosis bestraling voor borst niet altijd nodig bij vroege borstkanker: eerste resultaten van lokaal recidief bij vrouwen in de IMPORT LOW trial
Bestraling van de gehele borst is de standaardbehandeling na een borstsparende operatie bij vrouwen met vroege borstkanker, zelfs bij patiënten met een laag risico op terugkeer van de ziekte (lokaal recidief). Bestraling van de gehele borst zorgt echter voor veranderingen in het uiterlijk van de borst, die ook steviger kan aanvoelen en gevoeliger kan zijn, wat kan resulteren in psychologische stress.
“Daarom besloten we om een trial op te zetten met de vraag: is de volledige dosis bestraling voor de hele borst nodig bij patiënten met een laag risico, vroege borstkanker?”, aldus dr. Charlotte Coles van de Cambridge University Hospitals. “Eén groep vrouwen ontving de volledige standaarddosis bestraling voor de hele borst. Een tweede groep kreeg de standaard volledige dosis voor het borstweefsel dat het dichtste bij de het oorspronkelijke tumorbed (na de borstsparende operatie) zat, en een iets lagere dosis voor het weefsel dat verderop zat. Een derde groep ontving de volledige stralingdosis van het borstweefsel rond het tumorbed, maar geen bestraling van het overige weefsel.
“We zagen dat het aantal lokale recidieven (waarbij de kanker terugkeert op de plek van oorspronkelijke ontdekking) na vijf jaar erg laag was in alle behandelgroepen. De veranderingen in het normale borstweefsel was ook gering in alle groepen. De follow-up loopt en het aantal gevallen van lokale recidieven na tien jaar zal in een later stadium bekend worden”, aldus Coles.
Coles en haar collega’s van 30 bestraslingscentra in het Verenigd Koninkrijk recruteerden 2018 patienten, ouder dan 50, die borstsparende chirurgie hadden gehad voor hun invasieve, vroege borstkankertumoren met een maximale grootte van 3 cm. Ze werden gerandomiseerd in drie groepen: een controlegroep van 675 vrouwen kreeg volledige borstbestraling met de standaarddosis van 40 Gray, 674 vrouwen kregen 40 Gray voor het tumorbed en 36 voor de rest van de borst, en 669 vrouwen kregen 40 Gray voor alleen het tumorbed.
“Vijf jaar na de behandeling vonden we een zeer laag aantal lokale recidieven en minimale bijwerkingen in alle groepen. De patiënten in de testgroep waren ook tevredener over het uiterlijk van hun borst , vooral degenen die niet bestraald waren buiten het tumorbed. We zijn echter wel van plan om de trial patiënten voor minstens tien jaar te volgen omdat we weten dat kanker kan terugkeren, ook als de behandeling vijf jaar is geleden. Het kan zo zijn dat uitsluitend bestralen van het tumorbed (en niet daarbuiten) genoeg is voor de meeste patiënten, terwijl een lagere dosering buiten het tumorbed beter is voor anderen”, aldus Coles.
“We hopen dat de bewezen voordelen van onze trial de behandelpraktijk in de hele wereld gaat veranderen, en dat veel meer vrouwen met vroege borstkanker deze behandeling ondergaan. In een tijd waarin het sterftecijfer als gevolg van borstkanker daalt en meer vrouwen hun kanker overleven, denken we dat het vooral belangrijk is om de schade van de behandeling tot het absolute minimum te beperken.”

Abstract no: 4 LBA. “Partial breast radiotherapy for women with early breast cancer: First results of local recurrence data for IMPORT LOW (CRUK/06/003) Woensdag, 14.45, Keynote Lecture and Late Breaking Abstracts, Elicium.

Vorig artikelSchippers: ‘Geluidsopname kan nuttig zijn voor patiënt’
Volgend artikelZiekenhuisinfectie begint al op straat
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.