Dag van de Filosofie in teken van ‘Grenzen’

Zaterdag 16 april in De NWE Vorst in Tilburg
De Dag van de Filosofie 2016 vindt plaats op zaterdag 16 april in Tilburg en sluit aan bij het thema van landelijke Maand van de Filosofie: ‘Over de grens’. Dit jaarlijkse evenement biedt een rijk gevarieerd programma van lezingen, debatten en interviews.

Sprekers zijn onder meer de vooraanstaande Britse socioloog en auteur Frank Furedi (University of Kent), hoogleraar Europese Studies Paul Scheffer, filosofe Stine Jensen, kunstenares Tinkebell, arabist Jan Jaap de Ruiter en schrijver Anton Dautzenberg.

De organisatie is in handen van het Departement Filosofie van de Tilburgse universiteit in samenwerking met het Cobbenhagen Centrum en de studieverenigingen Sapientia Ludenda en Extra Muros. Doel van de dag is om fundamentele vragen over het thema ‘Grenzen’ aan de orde te stellen voor een breed publiek om reflectie te bevorderen. Het thema wordt gewogen en besproken door een keur aan filosofen, wetenschappers en kunstenaars. Uiteraard geven het huidige vluchtelingenvraagstuk en de terrorismedreiging stof tot dóórdenken. Maar op deze dag wordt ook aandacht gegeven aan grenzen van identiteit, religie, kunst en wetenschap.

De dag wordt om 12.45 uur officieel geopend door Mario Jacobs, wethouder van de gemeente Tilburg met onder andere asielbeleid in zijn portefeuille. Daarop aansluitend geeft Frank Furedi de plenaire openingslezing: Why Is It So Difficult to Draw a Line? Bezoekers kunnen vervolgens kiezen uit verschillende parallelle middagsessies.

Na het dinerbuffet volgt het avondprogramma over onterechte snapgevoelens in de politiek (filosofen Herman de Regt en Hans Dooremalen) en de wederopstanding van politieke correctheid (Kasper Janssen en Joris van Laarhoven van VPRO programma ‘De Snijtafel’).

Bron: Tilburg University