Wetenschap vertalen in concrete oplossingen tijdens The Brain Forum 2016

Array

Lausanne in mei epicentrum van hersenonderzoek

The Brain Forum brengt voor de derde keer topwetenschappers, technologen en ondernemers van ‘s werelds meest vooraanstaande “breininitiatieven” bij elkaar. Het evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de Ecole polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL) en vindt plaats op 26 en 27 mei in het SwissTech Convention Center in het Zwitserse Lausanne.

The Brain Forum, dat in 2013 zijn eerste editie beleefde, is een van de belangrijkste wereldwijde uitwisselingsplatforms voor hersenonderzoek. Het verbindt wetenschappers, technische experts, medisch specialisten, ondernemers, industriële partijen, investeerders, financiers en beleidsmakers met als doel meer inzicht te verwerven in de werking van ons brein, en die inzichten te vertalen in oplossingen voor praktische behoeften.

Dr. Jamil El-Imad, CEO van The Brain Forum, licht toe: “We zijn er voor iedereen met belangstelling voor hersenen. We hopen dat onze verschillende en elkaar aanvullende zienswijzen, benaderingen en ervaringen kunnen bijdragen aan het oplossen van enkele grote vraagstukken van onze tijd. We kunnen geen toekomst bouwen op basis van de huidige aannames, dus we moeten ons denken verder ontwikkelen en openstaan voor spontane innovatiekansen die kunnen ontstaan uit de chemie tussen die verschillende ontmoetingen.”

De eerste Zwitserse editie, in 2015, was een groot succes. Dit jaar streeft de organisatie ernaar nog meer internationale deelnemers te trekken, de aandacht voor hersenonderzoek op wereldwijd niveau te bevorderen en gebundelde krachten te mobiliseren om een aantal van de grootste medische problemen van deze tijd aan te pakken. “We zijn er trots op dat we weer een groot aantal gerenommeerde experts mogen verwelkomen die ons een fascinerende kijk gaan geven in grensverleggende onderzoeksprojecten, en die nieuwe inzichten presenteren in de werking van ons brein en de toepassingen die daaruit voortvloeien,” aldus El-Imad. “Bijzonder is ook een speciale sessie van UBS over ‘The Workforce of the Future’, terwijl Google ons zal bijpraten over ‘Lessons from practical machine intelligence’. En goed nieuws is ook de terugkeer van de zeer gewaardeerde start-upcompetitie, die jonge innovators de kans biedt hun ideeën te presenteren aan investeerders die willen bijdragen aan de oplossingen voor de toekomst.”

The Brain Forum is ontstaan op basis van het besef dat onderzoek van de menselijke hersenen van fundamenteel belang is voor de aanpak van de uitdagingen van de 21e eeuw. Nu steeds meer mensen met neurologische aandoeningen kampen, raken wetenschappers en beleidsmakers steeds meer overtuigd van het belang van hersenonderzoek voor onze gezondheidszorg en daaraan verwante toepassingen. De WHO stelde onlangs vast dat hersenaandoeningen verantwoordelijk zijn voor 35% van de Europese zorgvraag en dat ze deze eeuw de grootste medische behoefte zullen gaan vormen. In 2010 bracht de European Brain Council een rapport uit waarin werd aangetoond dat hersenaandoeningen Europa in dat jaar 800 miljard euro zouden kosten – meer dan alle uitgaven aan hart- en vaatziekten, kanker en diabetes bij elkaar.

El-Imad: “De toekomst is zowel hoopgevend als beangstigend. Onze bevolkingen vergrijzen in hoog tempo en de toename van tal van neurologische en psychische aandoeningen stelt de gezondheidszorg en de samenleving voor enorme uitdagingen. We zien ook dat we met de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie staan, die de beroepsbevolking ingrijpend van samenstelling zal veranderen en de mens-machineverhouding verder zal beïnvloeden. Wetenschap en techniek zullen ons in staat stellen dingen te doen die we altijd voor onmogelijk hielden, maar als samenleving zullen we moeten leren omgaan met de consequenties – zowel positieve als negatieve – van een snel veranderende toekomst.”

Over The Brain Forum
The Brain Forum, dat in 2013 zijn eerste editie beleefde, is een ontmoetingsplatform voor vernieuwende denkers en pioniers in hersenonderzoek, technologie, gezondheidszorg en economie. Wetenschappers, ingenieurs, medisch specialisten, ondernemers, fabrikanten, investeerders, financieringsorganisaties en beleidsmakers ontmoeten elkaar op The Brain Forum 2016, met als doel het begrip van de werking van ons brein te vergroten en de toepassing en waarde van deze kennis binnen de samenleving en de economie te bevorderen.

Over EPFL – www.epfl.ch

De Ecole polytechnique fédérale de Lausanne, Zwitserland, is een van de sterkst internationaal georiënteerde opleidingsinstellingen in Europa. Het instituut telt circa 10.000 studenten en 5.000 medewerkers van in totaal meer dan 120 nationaliteiten. Onderwijs en onderzoek zijn georganiseerd in vijf opleidingsinstellingen en twee universiteiten, alle met het accent op interdisciplinaire samenwerking. In 2013 koos de Europese Commissie het Human Brain Project, een internationaal programma gericht op kennisverwerving van de menselijke hersenen, en geleid door EPFL, als “FET Flagship Initiative”. De EPFL is ook de thuisbasis van het Brain Mind Institute, dat zich richt op onderzoek naar de fundamentele breinfuncties rond ziekte en gezondheid. Het hanteert daarbij unieke experimentele, theoretische, technologische en rekenkundige benaderingen.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen