Tergooi ziekenhuis opnieuw in opspraak door betalen zwijggeld

Het Tergooi ziekenhuis in Hilversum heeft de nabestaanden van een 21-jarige patiënt zwijggeld betaald. De jongeman werd in november 2014 met pijn op z’n borst in het ziekenhuis opgenomen. Dertien uur later overleed hij, zonder door een reeds geïnformeerde longarts te zijn gezien.

Dat meldt Argos gisteren. Volgens het onderzoeksprogramma is de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) niet over het voorval geïnformeerd. De IGZ in inmiddels een onderzoek gestart en hebben een zaak bij de tuchtrechter tegen een longarts aangespannen. Het rapport is in handen van Argos (VARA, Human en VPRO). De inspectie concludeert dat er sprake is van een calamiteit die gemeld had moeten worden.

Volgens de IGZ heeft de arts ernstig gefaald in de zorg aan de 21-jarige patiënt. Het programma meldt dat de man niet aan een monitor lag, dat er geen diagnose werd gesteld en dat hij niet door een longarts of andere specialist is gezien. Het ziekenhuis trok de conclusie dat het niet om een ‘meldingsplichtige calamiteit’ ging.
Twee weken geleden reconstrueerde het programma de gang van zaken rond de dood van de man. Dat gebeurde op basis van informatie van zijn moeder. Aan het eind van de uitzending las de presentator een e-mail voor waarin Argos wordt gesommeerd het interview met de moeder niet uit te zenden.

Die e-mail niet alleen was ondertekend door de moeder, maar ook door de bestuursvoorzitter van het ziekenhuis. Daaruit kan worden opgemaakt dat er zwijggeld is betaald. Morgen komt Argos met meer informatie. Uitzending: Argos om 14.00 uur op NPO Radio 1. Na de uitzending terug te luisteren op vpro.nl/argos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen