UMCG leidt groot onderzoek om bedreiging infectieziekten te verminderen

Het UMCG coördineert een nieuw onderzoeksprogramma om de bedreiging van infectieziekten te verminderen. Hierin gaan onderzoekers na hoe mensen met een verhoogde vatbaarheid voor infectieziekten, bijvoorbeeld omdat ze ziek zijn of medicijnen gebruiken die de afweer verminderen, hiertegen beter beschermd kunnen worden. Hiervoor is in totaal vijf miljoen euro beschikbaar gesteld door het Europese Marie Curie-fonds, het UMCG en de RUG.

Het aantal mensen dat bedreigd wordt door infectieziekten neemt snel toe. Mensen worden ouder, gebruiken medicijnen of zijn ziek waardoor ze vatbaarder zijn om een infectie op te lopen. Met daarbij de snelle toename van antibioticaresistentie, is het noodzakelijk om nieuwe manieren te vinden om infecties te voorkomen, op te sporen en te behandelen. Onderzoekers van negen verschillende afdelingen werken in dit onderzoek samen. Internist/infectioloog Ymkje Stienstra van het UMCG leidt als coördinator het internationale project, Pronkjewail genaamd, samen met Jan Maarten van Dijl, Alex Friedrich en Rosie Jordanova van de afdeling microbiologie. Het project duurt vijf jaar en 16 internationale promovendi zullen hiervoor bij het UMCG worden aangesteld.  Zij onderzoeken onderwerpen als vaccinatie en preventie, het verbeteren van de diagnostiek en behandeling van infectieziekten, en de effecten van behandeling op het microbioom, het geheel van micro-organismen in het maag-darmstelsel.

 

Meer informatie over de inhoud en de achtergronden van dit onderzoeksprogramma is te vinden in een artikel op KennisInZicht, het digitale wetenschappelijke magazine van het UMCG:

http://kennisinzicht.umcg.nl/Paginas/Pronkjewail-geeft-boost-aan-onderzoek-infectieziekten.aspx

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen